Minister Plasterk en premier Eman - archieffoto: Buvo

Minister Plasterk en premier Eman – archieffoto: Buvo

DEN HAAG – Alfonso Boekhoudt blijft benoemd als Gouverneur van Aruba per 1 januari 2017. Aruba legt zich daarbij neer omdat de benoeming al vastligt, en in het belang van de relaties binnen het Koninkrijk.

Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van Nederland en Aruba, die vandaag is uitgebracht na een ontmoeting tussen minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) en de Arubaanse premier Mike Eman.

Aruba was furieus over de benoeming omdat die volgens Eman ‘onrechtmatig’ was. De premier eiste dat de benoeming ongedaan gemaakt zou worden, maar heeft toch toegegeven.

Minister Plasterk negeerde naar verluidt enkele Arubaanse kandidaten, waaronder minister van Financiën Angel Bermudez. Daarna schoof de minister Boekhoudt naar voren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is zich er naar eigen zeggen van bewust dat het proces rond de benoeming van Boekhoudt ‘geen schoonheidsprijs’ verdient.

Beide partijen hebben onderling afgesproken zich van verder commentaar te onthouden.

Door Pieter Hofmann