De douane controleert de goederen die naar Venezuela gaan - foto:

De douane controleert de goederen die naar Venezuela gaan – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Meer dan 700.000 gulden aan goederen is de afgelopen zes weken via de Venezolaanse fruitbarkjes op Curaçao naar buurland Venezuela geëxporteerd. “Waar de barkjes vroeger hooguit met een of twee kisten met spullen vertrokken, worden tegenwoordig pallets vol met voornamelijk producten van eerste levensbehoefte vervoerd.” Dat zegt Leopold Raphaela, hoofd van de douanepost in Punda.

Naast artikelen van eerste levensbehoefte worden ook whisky en andere producten geëxporteerd. Onlangs merkte de douane op dat ook autobanden en airco-onderdelen verscheept worden. De drastische toename van de hoeveelheid goederen voor Venezuela maakt dat de douane de controle moest verhogen voor uitvarende schepen, terwijl een nieuwe ingang is gemaakt aan de Kleine Werf om de controle op boten te kunnen afhandelen.

Klaar voor verscheping
Wekelijks zijn er dertig schepen die voornamelijk fruit en groente – maar ook vis en andere producten – invoeren om de lokale markt te bevoorraden. Normaal varen deze schepen met heel weinig goederen vanuit Curaçao terug. De laatste maanden is deze situatie drastisch veranderd. Elke woensdag en vrijdag – de dagen waarop door de douane is bepaald dat de schepen mogen uitvaren – zijn al vroeg in de ochtend grote hoeveelheden vrachtbundels voor de ingang van de Kleine Werf te zien, klaar om verscheept te worden.

Gewilde producten
Naast particulieren die artikelen voor persoonlijk gebruik versturen, kopen veel scheepseigenaren in bulken goederen in bij lokale agentschappen om deze weer in Venezuela te verkopen. Volgens de reizende kooplieden heerst in hun land een enorme schaarste aan producten van eerste levensbehoefte. De meest gewilde producten zijn suiker, rijst, maismeel, kookolie, boter en producten voor persoonlijke hygiëne. “Momenteel zijn deze basisproducten niet te krijgen”, betreurt Juan, een van de opvarenden van de barkjes.

Alle koopwaar op Curaçao is vrij en er zijn geen beperkingen om naar Venezuela uit te voeren, zolang ze zich houden aan de douaneformaliteiten en een uitvoeraangifte doen. “Er is ook geen beperking aan het soort goederen dat je uitvoert zolang het om legale koopwaar gaat”, benadrukt Raphaela. Dit geldt ook voor producten waar accijns op rust, zoals bijvoorbeeld whisky.

Whisky
De export van whisky naar Venezuela is niets nieuws. Volgens Raphaela waren altijd al bedrijven in de Vrije Zone die goederen naar Venezuela exporteerden. Het enige verschil is dat de goederen in de Vrije Zone direct onder de supervisie van de douane vallen. Dit betekent dat de douane de vracht verzegeld en deze bewaakt vanaf het moment dat deze de Vrije Zone verlaat, totdat het schip met de bewuste lading van Curaçao vertrekt.

Om de controle te vergemakkelijken heeft de douane de handelingen voor de declaratie van goederen vereenvoudigd. “Als de uitvoer naar Venezuela blijft groeien zal de Douane overwegen een extra dag in te voeren waarop de schepen kunnen uitvaren”, zegt Raphaela.

Door José Manuel Dias