Goederen bouwmarkt beladen voor Haïti | Peter Bijpost

Goederen bouwmarkt beladen voor Haïti | Foto’s: Peter Bijpost

WILLEMSTAD – De Koninklijke Marine in het Caribische Gebied is op weg naar Haïti. Daar gaat zij noodhulp leveren nadat orkaan Matthew over het eiland is geraasd en enorme schade heeft aangericht. Voor het eerst heeft ook het bedrijfsleven op Curaçao een handje geholpen. Een bouwmarkt met veel Haïtianen in dienst leverde basische bouwmaterialen en hielp bij de belading van de Zr. Ms. Pelikaan.

De Haïtiaanse autoriteiten hebben de Nederlandse overheid om die hulp gevraagd. Ministers Hennis-Plasschaert van Defensie en Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben de hulp toegezegd.

Een reportage van Dick Drayer

Het stationsschip van de Marine, de Zr.Ms. Holland, is zondagavond vanuit Curaçao vertrokken. Aan boord zijn de vaste bemanning van 75 man en verschillende andere teams. Zoals een hydrografisch team dat de vaarwegen en de bodem van de havens in kaart kan brengen. Ook zijn er extra artsen en militaire verpleegkundigen mee. Er is een team genisten van de landmacht aan boord, dat gespecialiseerd is in het in kaart brengen van de geleden schade. Ook zijn er specialisten van het Rode Kruis mee.

Lokale ondersteuning
Frank Hoenkamp coördineert vanuit een lokale bouwmarkt de levering van bouwmaterialen aan de Marine. “Iedereen heeft de beelden gezien, iedereen leest de krant. Als je ziet wat mensen daar is overkomen, dan is het even letterlijk en figuurlijk grenzeloos waartoe je besluit. We hebben Haïtianen in dienst, deze actie geeft daarom een heel goed gevoel.”

Maartje van der Maas, woordvoerder van de Marine zegt dat deze lokale ondersteuning voor noodhulp voor het eerst is. “Het is ook een uitzonderlijke situatie. Ook een aantal basisscholen heeft ons al benaderd of we spullen willen meenemen die zij gaan verzamelen.”

De Zr. MS. Holland wordt beladen

De Zr. MS. Holland wordt beladen

Drinkwater
De Marine neemt behalve lokale bouwmaterialen ook noodhulppakketten mee met daarin constructiematerieel om huizen of wegen vrij te maken van puin. En er zijn ook shelterboxen aan boord. Daarin kunnen gezinnen voor een korte periode onderdak vinden. Daarnaast neemt het schip grote voorraden water en eenvoudige voeding mee om uit te delen. De Marine kan aan boord grote hoeveelheden vers drinkwater maken uit zout zeewater.

Het marineschip brengt de eerste lading mensen en goederen naar Haïti. Vanaf Curaçao is het ongeveer anderhalve dag varen. Ondertussen is zondag ook het transportschip Zr.Ms. Pelikaan op Curaçao beladen met extra goederen en mensen. Dit schip vertrok vanochtend in alle vroegte naar Haïti. Het personeel van Defensie in het Caribische Gebied zal voornamelijk noodhulp leveren in het zuidwesten van het eiland, waar de orkaan de meeste schade en slachtoffers heeft gemaakt.

EU-verband
De Pelikaan en de Holland worden in EU-verband ingezet voor de hulpverlening aan Haïti en zullen in ieder geval een week daar blijven. Ter plaatse zullen de VN en de EU de noodhulp coördineren. De kosten van deze humanitaire missie komen voor rekening van het noodhulpbudget van minister Ploumen. Deze bijdrage komt bovenop de 750.000 euro die Nederland al via het Rode Kruis heeft bijgedragen aan de noodhulp op Haïti.

Door Dick Drayer