Wordt Hensley Koeiman de nieuwe premier? - foto: Elisa Koek

Wordt Hensley Koeiman de nieuwe premier? – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Partido MAN heeft de verkiezingen op Curaçao gewonnen. De partij kreeg 16.2 procent van de stemmen. Het was even spannend: de partij wordt namelijk gevolgd door Movementu Futuro Kòrsou (16 procent) en Partido PAR (15,1 procent).

MAN behaalde uiteindelijk vier zetels. De vraag is nu met wie MAN een coalitie gaat vormen. Bekend is dat hun voormalig leider Charles Cooper geen problemen had met een samenwerking met Schotte’s MFK, huidig partijleider Hensley Koeiman lijkt de vraag vandaag te ontwijken. “We werken samen met mensen die integer zijn en aan onze voorwaarden voldoen. Wie dat zijn, moeten we nog bekijken.” 66 procent van 120.649 stemgerechtigden bracht vandaag hun stem uit.

Een videoreportage van Sharelly Emanuelson:

Partido MAN, MFK en PAR hebben vier zetels behaald. De nieuwe partij Kòrsou Di Nos Tur van Amparo dos Santos volgt met drie zetels, PNP en Pueblo Soberano hebben beide twee zetels. Movementu Progresivo van Marylin Moses en Omayra Leeflang’s Un Kòrsou Hustu hebben er beide een.

Vlak nadat de eerste stembureaus hun resultaten naar buiten brachten, bleek al dat MAN hoog scoorde. Partido PAR en MFK stegen beide enige tijd boven Hensley Koeiman’s MAN uit, maar uiteindelijk bleef MAN stabiel op de eerste plek staan. “We zijn helemaal terug”, vertelt Yaël Plet, nummer 6 op de lijst van de MAN. “Wij hebben laten zien dat we transparant zijn en willen samenwerken met integere mensen.” Enrique Kroon vult hem aan. “Onze planning en visie klopt: dat is goed geregeld en dat weten mensen. Geen corruptie meer.”

Blijdschap bij de PAR - foto: Elisa Koek

Blijdschap bij de PAR – foto: Elisa Koek

Wel gehoopt
Wie die integere mensen zijn, wordt niet benoemd. Bij Partido PAR wordt positief gereageerd op de resultaten van de MAN. “Wij zien het zeker als een goede ontwikkeling dat de MAN aan de top zit”, zegt Stephen Walroud. Ook de PAR maakt een ‘come back’. “We hadden dit wel gehoopt, maar niet verwacht”, zegt partijleider Zita Jesus-Leito. Het is de eerste keer dat zij deelneemt aan de verkiezingen als leider van de partij. “Dat maakt het heel erg bijzonder. We zijn blij dat we weer het vertrouwen van het volk hebben.”

Vreugde bij het MFK-kantoor - foto: Elisa Koek

Vreugde bij het MFK-kantoor – foto: Elisa Koek

MFK
Blijdschap is er ook zeker bij MFK. Al rond 20.00 uur stroomt de straat vol met toeterende auto’s die hun steun betuigen aan de partij. Sithree van Heydoorn vertelt dat de partij het succes wel min of meer had zien aankomen. “Je hoort de verhalen op straat en volgt de peilingen dus je bent wel voorbereid.” Met wie de MFK een coalitie wil en kan vormen, kan Heydoorn niet beantwoorden: dat moet nog worden besproken.

Wat er gebeurt als leider Gerrit Schotte veroordeeld wordt en de gevangenis in moet als MFK in de coalitie ziet, zegt Van Heydoorn ook niet te weten. “Wie er op zijn stoel gaan zitten dan? Daar kan ik nu geen uitspraken over doen, dat is echt afhankelijk van de toekomst.”

Kleinere partijen
De kleinere, nieuwere partijen behaalden ook kleine resultaten. De partij van ex-premier Ivar Asjes, Pro Kòrsou haalde slechts 1,4 procent van de stemmen binnen. Ex-PAR-lid Omayra Leeflang behaalde 5,6 procent. Toch is dit geen teleurstelling. “Ik had nul zetels en nu een. Ik had er heel graag twee of drie gehaald, omdat je dan echt verschil kan maken, maar helaas.”

Leeflang had graag haar nummer 2 Gwendell Mercelina een positie gegeven, want zelf is ze haar politieke carrière aan het afbouwen. “Ik wil een partij die onze jonge leiders een kans geeft, want voor mij zijn dit de laatste jaren. Over vier jaar is mevrouw Leeflang er zelf niet meer bij.”

Door Elisa Koek