bron

Beeld: Universiteit Leiden

HILVERSUM – Leeft het probleem rondom zwarte piet wel onder Antillianen? Over de beleving van zwarte piet onder donkere kinderen, komt nu een uitgebreid onderzoek. Alleen de aanmeldingen blijven uit.

Het onderzoek komt na de spraakmakende bevindingen van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Eerder deze week concludeerde zij dat vooral gekleurde kinderen in Nederland zwarte piet als ‘negatief’ en ‘discriminerend’ ervaren. Haar conclusie wordt echter door pro-zwarte piet mensen weggezet als ‘eenzijdig’, omdat ze alleen kinderen van zwarte piet-tegenstanders zou hebben gesproken.

Hoogleraar Judi Mesman (Diversiteit, Opvoeding en Ontwikkeling aan de Universiteit Leiden) doet nu uitgebreid onderzoek naar zwarte piet door de ogen van donkere kinderen. Dat zou meer opheldering moeten geven, stelt zij.

Weinig reacties van donkere kinderen
Het plan voor een uitgebreider onderzoek ligt er dus, maar de aanmeldingen van donkere kinderen blijven uit. Vorig jaar kampte Mesman met hetzelfde probleem. Haar onderzoeksgroep bestond toen uit voornamelijk witte kinderen. Die kinderen zien zwarte piet vooral als clown. Zij associëren zwarte piet niet met mensen met een donkere huidskleur.

Glenn Helberg van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), denkt dat de discussie wel degelijk leeft onder Antillianen in Nederland. Ondanks het magere aantal aanmeldingen. “Dat blijkt vooral toen Quinsy [Gario] in 2014 door de Antilliaanse gemeenschap werd verkozen tot Dutch Caribbean Pearl. Hij sprong er echt uit als één van de activisten tegen zwarte piet. Veel Antillianen in Nederland vonden toen blijkbaar aansluiting bij hem.”

Betreurenswaardig
De familie Rooijer uit Curaçao was één van de weinige deelnemers met donkere kinderen in het eerste onderzoek van Mesman. Zij betreuren het dat er weinig aanmeldingen van donkere kinderen waren. “Jammer dat jullie dat destijds niet meteen hebben bedacht. Dat heeft de uitkomst van het onderzoek dus beïnvloed,” is de reactie van de moeder op de nieuwe oproep van Mesman op Facebook. “Want ik kan me niet herinneren, dat ik daar destijds iets over heb gelezen in het verslag. Mijn man komt van Curaçao en ik ben wit. Erg jammer dat dit niet ingecalculeerd is.”

Resultaten
Mesman doet nu een oproep op sociale media aan ouders van donkere kinderen. De onderzoekster streeft ernaar om voor de intocht van Sinterklaas, op 12 november, de dataverzameling af te ronden. Het is de bedoeling dat de resultaten dan vóór 5 december bekend worden. De Nederlandse Kinderombudsvrouw is in ieder geval ‘zeer enthousiast’ over het initiatief, laat ze in een mail weten.

Door Natasja Gibbs