Medewerkers van het Rode Kruis in de Sporthal - foto: Janita Monna

Medewerkers van het Rode Kruis in de Sporthal – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – De naweeën van orkaan Matthew op Bonaire zijn groter dan de schade die de storm aanrichtte. Gezaghebber Edison Rijna vaardigde dinsdagavond een noodverordening uit wegens overstromingsgevaar.

Medewerkers van het Rode Kruis zitten dinsdagavond om tien uur in de sporthal aan de Kaya Amsterdam. Want die is aangewezen als noodopvang, sinds eerder die avond een noodverordening van kracht is: inwoners van aan zee gelegen woningen in Belnem moeten hun huis uit. Er worden golven van meer dan 3,5 meter verwacht, en dat betekent dat huizen kunnen overstromen.

Zo’n drie uur na het uitvaardigen van de verordening is het nog rustig in de sporthal. Stretchers en stoelen staan klaar, maar er heeft zich nog niemand gemeld voor de nacht. Volgens een Rode Kruis-medewerkster hebben de meesten wel onderdak gevonden bij familie.

“Het risicogebied is vooral de E.E.G. Boulevard, vanaf hotel Roomer tot aan het laatste huis van Punt Vierkant”, vertelt Felix Greving, officier van dienst geneeskunde, als hij even poolshoogte komt nemen in de sporthal. Maar de hele kust wordt in gaten gehouden: “Politie en brandweer gaan de huizen langs. Zij manen iedereen hun huis te verlaten. Wie wil blijven doet dat op eigen risico.”

De weg naar Belnem is dinsdagavond afgezet - foto: Janita Monna

De weg naar Belnem is dinsdagavond afgezet – foto: Janita Monna

De hele dag is de kustlijn bij de woonwijk Belnem in de gaten gehouden. Al eerder vandaag liepen huizen vol water door de extreem hoge golfslag.
Om zeven uur ’s avonds is de weg naar de wijk afgesloten. Alleen wie spullen uit zijn huis wil halen wordt doorgelaten door de bewaker. Mensen die niet in de wijk wonen, komen er niet in.

In Belnem staan veelal grote huizen, ook zijn er meerdere hotels en resorts. Greving: “Toeristen die vanavond aankwamen en die een accommodatie in Belnem hadden geboekt, zijn op het vliegveld opgevangen door de Koninklijke Marechaussee. Hen is aangeraden om contact op te nemen met hun verblijf, en op zoek te gaan naar vervangende huisvesting.”

Een vrouw die huizen verhuurt in de wijk staat rond elf uur ’s avonds bij de afzetting. Ze heeft nog niet gehoord van huurders die in problemen zijn. Maar als dat nodig is, heeft ze een plek waar ze mensen kan opvangen.

De noodverordening geldt van 4 oktober zeven uur ’s avonds, tot 5 oktober zeven uur ’s ochtends.

Door Janita Monna