Beelden: Epic by ekid

WILLEMSTAD /KRALENDIJK – Het Zuidelijke deel van de Westkust wordt geteisterd door ruwe zee. Metershoge golven klotsen de kust op. Bij Pirate Bay en het Hilton Hotel is de pier door de golven kapotgeslagen en het is de vraag wat de situatie op de rest van het eiland is.

“Veel stranden op Banda Bou hebben schade”, vertelt Ronald Bouwland, technisch medewerker Visserij bij het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur. “De windrichting verandert momenteel ook dus we vrezen nu voor Caracasbaai.”

Ronald Bouwland in gesprek met Elisa Koek

“We zijn momenteel op straat om de schade te bekijken”, vertelt woordvoerder van het ministerie Jair Gonçalves. “Maar er kan nog van alles gebeuren.” Bouwland vertelt dat de stranden van Westpunt, Grote en Kleine Knip, Santa Cruz en Jeremi schade hebben opgelopen. “Palapa’s zijn totaal weggeslagen, pilaren de grond uitgerukt, vloeren zijn verdwenen en het zand is weg op sommige plekken. Bij Knip en Boka Sami zijn ook de zwemlijnen en het vlot verdwenen.”

Bouwland legt uit dat het hier wellicht niet bij blijft, omdat de wind aan het draaien is. “We gaan zo kijken hoe de situatie is bij Caracasbaai, maar ik vrees dat het ook daar goed mis is.”

Verkoopproduct
Ook de Curaçao Tourist Board (CTB) is terplekke. Sonairie Kleinmoedig van de CTB vertelt dat het Project Development Department de situatie op de stranden in kaart aan het brengen is. “We moeten weten wat de schade is en dat dan in samenwerking met de overheid snel herstellen.”

Volgens Kleinmoedig houden de orkanen toeristen in ieder geval nog niet weg, maar is het wel belangrijk dat de schade snel wordt hersteld. De Curaçaose stranden zijn een belangrijk verkoopproduct voor CTB. “We hebben geen speciaal potje voor het opruimen van de stranden na deze situaties, die verantwoordelijkheid ligt bij het ministerie van Milieu en Natuur. We helpen wel met alles in kaart brengen en waar het nog meer nodig is.”

Meer storm
De golven zijn nog een staartje van orkaan Matthew die donderdag en vrijdag langs Curaçao raasde. Terwijl deze storm amper uit het zicht is, komt de volgende alweer om de hoek kijken. “Op een afstand van ongeveer 850 kilometer ten noordoosten van Puerto Rico, is vanmorgen Tropische Storm Nicole geboren”, meldt de Meteorologische Dienst (Meteo).

Hoewel Nicole volgens de Meteo nauwelijks invloed zal hebben op Curaçao is dat een ander verhaal met systeem 98L. Dit ‘weersysteem’ is officieel nog geen storm dus heeft nog geen naam gekregen. “Deze tropical wave bevond zich vanochtend ten noorden van Suriname en trekt in westelijke richting. Dit systeem kan tegen vrijdag voor regen zorgen op Curaçao.”

Schade herstellen
De komende dagen moet worden afgewacht wat het weer in petto heeft voor Curaçao voordat het herstellen van stranden kan starten. “We moeten minstens een à twee dagen wachten voor we precies weten hoe het ervoor staat”, zegt Bouwland.

Spice Beach, populair strand op Bonaire - foto: Janita Monna

Spice Beach, populair strand op Bonaire – foto: Janita Monna

Bonaire
Ook op Bonaire zorgen de hoge golven zowel voor spektakel als voor alertheid. Mensen die aan zee wonen is aangeraden om voorzorgsmaatregelen te treffen. Het Openbaar Lichaam Bonaire heeft een brief verspreid waarin bewoners wordt aangeraden niet in huis te blijven en waardevolle spullen en papieren mee te nemen.

Een aan zee gelegen strandtent heeft flink te lijden van het hoogstaande water en de golfslag. Het restaurant werd afgeschermd met houten schotten en zandzakken, om bescherming te bieden tegen binnenstromend water.

Bij Bachelor’s Beach in Belnem waren de naweeën van Matthew het meest spectaculair. De gigantische golven en het geweld waarmee ze stuksloegen op de kust trokken veel bekijks.

Door Elisa Koek en Janita Monna