Centraal stembureau

Centraal stembureau

PHILIPSBURG – Het Centraal Stembureau op Sint Maarten heeft gisteren unaniem besloten om alle stemmen van de verkiezingen van 26 september te hertellen. Volgens voorzitter Jason Rogers is bevestigd dat is gestemd door kiezers die uit het bevolkingsregister zijn uitgeschreven.

De hertelling van de twintig kiesdistricten kan niet in een dag worden voltooid. Per district heeft het stembureau ruim een uur nodig en tegen twee uur waren er nog maar drie districten geteld.

Serieus
“We nemen de processen-verbaal van de stembureaus uiterst serieus”, aldus Rogers. “Er zijn een aantal discrepanties naar voren gekomen die aanleiding zijn om de stemmen van alle stembureaus te hertellen.”
Rogers gaf geen bijzonderheden over deze discrepanties, behoudens de mededeling dat er is gestemd door niet-stemgerechtigden.

Zes politieke partijen – met uitzondering van de National Alliance en de United People’s partij – hebben ook gevraagd om een complete hertelling, maar Rogers zegt dat het Centraal Stembureau ambsthalve tot de conclusie is gekomen dat zo’n hertelling gerechtvaardigd is.

De resultaten van de hertelling zijn op zijn vroegst op dinsdag bekend.
De telling van de eerste twee stembureaus leverde vier geldige stemmen op die eerder ongeldig zijn verklaard en vijf geldige stemmen die ongeldig zijn verklaard.

Zetel
Het is onwaarschijnlijk dat de hertelling tot enige verschuiving in het eindresultaat gaat leiden, al gaat het bij de UP erom spannen wie de vijfde zetel krijgt. Jules James eindigde met een 207-206 voorsprong op Tamara Leonard voor die positie, maar inmiddels is de stand gelijk getrokken. Als er verder niets verandert gaat de zetel alsnog naar Leonard, omdat ze hoger op de UP-lijst staat.

Door Hilbert Haar