Hein van Maarschalkerwaart (r) geeft aanwijzingen aan Benjamin Filipie

Hein van Maarschalkerwaart (r) geeft aanwijzingen aan Benjamin Filipie | Foto’s: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het eerste conservatorium op Curaçao begint voorlopig alleen nog maar een vooropleiding. Pas volgend studiejaar gaat de bachelor van start. Na drie auditieronden blijkt er enorm veel talent op het eiland te zijn, ieder met de ambitie om muziekprofessional te worden.

“Maar het niveau is over de hele linie te laag om op bachelorniveau in stromen”, zegt Gerda Fokker. Zij is als Quality Assurance Officer verbonden aan de Universiteit van Curaçao en verantwoordelijk voor het opzetten van het conservatorium.

Dick Drayer maakte een reportage tijdens de audities op de Universiteit

Instroomniveau
“De vooropleiding is een traject waarin je zowel theoretisch als instrumenteel versterkt wordt. We zien tijdens audities veel instrumenteel talent. Maar om in te stromen op bachelorniveau moet je ook muziekkennis hebben, noten kunnen lezen en je moet ook laten zien dat je een academische studiehouding heb. Het is een opleiding op hoger onderwijs niveau. Het is niet alleen maar spelen.”

Tijdens de audities is gebleken dat geen van de talenten dat instroomniveau heeft. “We zijn nu een vooropleiding gestart. Daarbij begeleiden wij de studenten tot dat instroomniveau. Volgend jaar beginnen we dan met de bachelor Muziek en Muziekonderwijs”, aldus Fokker.

“Bij de eerste auditieronde waren we een stuk ambitieuzer”, vult Randal Corsen aan. De bekende pianist gaat net als zijn muziekcollegae Eric Calmes, Cedric Dandaré , Hein van de Maarschalkerwaard en Pernel Saturnino lesgeven op het conservatorium. “Maar vooral muziektheorie en – kennis blijkt een groot struikelblok te zijn. Groter dan ik dacht.”

Randal Corsen leidt de auditie. Achter hem bassist Eric Calmes en daar achter gitarist Cedric Dandaré

Randal Corsen leidt de auditie. Achter hem bassist Eric Calmes en daar achter gitarist Cedric Dandaré

Scratch
Een van de talenten die auditie komt doen is Benjamin Filipie. De 34-jarige UTS-medewerker speelt saxofoon. Zijn talent is overduidelijk, ook volgens de muziekdocenten. “Toch zal hij van scratch moeten beginnen”, zegt klarinettist Hein van Maarschalkerwaard, die hem volgt tijdens de auditie. “Hij is handig in het hele repertoire, maar hij moet het gedoe van toonladders leren, dat heeft hij nooit gedaan.”

Benjamin beaamt de observatie van Van Maarschalkerwaard. “Wat moet dat moet. Als ik muzikant wil worden – en dat wil ik – dan zit er niets anders op. Maar ik wil ook een voorbeeld zijn voor jongeren, zelf les gaan geven. Ik wil teruggeven wat ik van God heb gekregen: talent.”

De audities hebben negentien kandidaten opgeleverd die de vooropleiding zijn begonnen. Gerda Fokker is tevreden: “Die krijgen podiumopdrachten dit eerste jaar en de bedoeling is dat Curaçao daar ook wat van gaat merken. Al was het maar met optredens op de universiteit zelf.”

Door Dick Drayer