De tropical storm watch is in overleg met het National Hurrican Center geannuleerd. Foto: Meteo

De tropical storm watch is in overleg met het National Hurrican Center geannuleerd – foto: Meteo

WILLEMSTAD – Matthew lijkt met een bochtje om Curaçao te zijn heen gegaan. De orkaan, die inmiddels categorie 3 heeft bereikt, bracht een beetje regen, maar verder bleef het rustig. “Het is stukken beter gegaan dan we hadden verwacht”, aldus premier Ben Whiteman tijdens een persconferentie vanmorgen.

Toch is het gevaar niet helemaal geweken. Matthew bevindt zich nu op meer dan 300 kilometer ten noordwesten van Curaçao en kan nog steeds het weer beïnvloeden. “Er kan nog veel regen vallen vandaag en we raden iedereen af naar het strand te gaan wegens de ruwe zee”, stelt Albert Martis van de Meteorologische Dienst.

De tropical storm watch is in overleg met het National Hurrican Center geannuleerd. De Meteorologische Dienst heeft code Oranje die gister gold voor Curaçao geannuleerd en code Roze afgeroepen. Dit houdt vooral in dat de eilanden te maken hebben met een ruwe zee en eventueel veel regen. “Iedereen kan gewoon weer aan het werk voorlopig”, reageert Whiteman. “Maar blijf alert en houdt de berichtgeving in de gaten.”

Voorzorgsmaatregelen
De overheid en de Meteorologische Dienst stelden gisteren de verkiezingen die vandaag zouden plaatsvinden uit wegens de orkaan. Iedereen werd gewaarschuwd thuis te blijven. “We wilden het zekere voor het onzekere nemen”, legt Whiteman uit. “Een situatie zoals met Thomas in 2010 wilden we voorkomen en gelukkig is alles meegevallen.”

Op Aruba is vannacht tussen 32 en 35 mm regen gevallen. Er was veel deining aan de kust en de ruwe zee heeft wat stranden vernield, zoals de populaire badplaats Arashi. De bussen rijden vandaag weer en de winkels zijn open: om 11 uur is de tropical storm watch voor het eiland ingetrokken.

Winkels en gebouwen aan de waterkant hadden ramen dichtgetimmerd en zandzakken voor de deur gelegd - foto: Janita Monna

Winkels en gebouwen aan de waterkant hadden ramen dichtgetimmerd en zandzakken voor de deur gelegd – foto: Janita Monna

Orkaan Matthew ging zonder noemenswaardige incidenten aan Bonaire voorbij. Bewoners was gevraagd om vanaf 18.00 uur donderdagavond binnen te blijven. De meesten hadden daaraan gehoor gegeven. Velen hadden een noodrantsoen in huis gehaald. Winkels en gebouwen aan de waterkant hadden ramen dicht getimmerd en zandzakken voor de deur gelegd. Het crisisteam van Bonaire had negen shelters opengesteld, voor mensen van wie het huis mogelijk onvoldoende bescherming zou bieden tegen de voorspelde regen en wind. Twee personen maakten daarvan gebruik.

Scholen, banken, de huisartsenpraktijken in Playa en verschillende instanties zijn vrijdag gesloten. De meeste winkels en de huisartsenpost zijn open.

Staart
De staart van de orkaan kan vrijdag mogelijk nog voor hevige regen en wind zorgden, aldus Gezaghebber Edison Rijna, voorzitter van het crisisteam. De haven van Bonaire blijft tot zaterdagochtend gesloten.

Door Elisa Koek m.m.v. de correspondenten op Aruba en Bonaire

De lucht boven Bonaire donderdagmiddag - foto: Janita Monna

De lucht boven Bonaire donderdagmiddag – foto: Janita Monna