Volgens Meteoroloog Yogi Coffie zorgt Matthew vooral voor wateroverlast. Foto: Meteo Curaçao

Volgens Meteoroloog Yogi Coffie zorgt Matthew vooral voor wateroverlast – foto: Meteo Curaçao

WILLEMSTAD – De verkiezingen die morgen op Curaçao zouden plaatsvinden zijn uitgesteld naar woensdag 5 oktober. Dat hebben Hoofd Stembureau Raymond Pachecho Römer en premier Ben Whiteman vandaag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Na overleg met de partijleiders is besloten de verkiezingen uit te stellen wegens overlast van orkaan Matthew die vandaag en morgen vlak langs Curaçao trekt.

Matthew heeft zich vandaag ontwikkeld tot een orkaan. Volgens Yogi Coffie van de Meteorologische Dienst trekt de orkaan vanavond rond 20.00 uur langs het eiland op iets meer dan 200 kilometer afstand. De Curaçaose overheid waarschuwt voor overstromingen.

Voorzitter van het hoofdstembureau Raymond ‘Pacheco’ Römer over het niet doorgaan van de verkiezingen (bijdrage van Dick Drayer)

Vannacht begon het op Curaçao al met regen en onweren en vanmorgen waren de effecten snel zichtbaar. Zeelandia, Jongbloed en Saliña veranderen in waterstromen. Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijk Ordening roept iedereen op verstopte rooien door te geven via +5999 6693674 en op de bekende plekken rekening te houden met overstromingen, omdat ‘sommige gebieden nu eenmaal onderlopen’.

Ook verzoeken zij iedereen geen vegetatie te verwijderen, omdat dit juist de waterstroom vertraagt. Luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft alle vluchten voor morgen geannuleerd, omdat zij 26 bestemmingen hebben in het Caribisch gebied: “De kans is groot dat op ten minste een van de bestemmingen overlast wordt ondervonden.”

Ziekenhuis
De polikliniek van het SEHOS is om 12.00 uur gesloten vanwege de storm. Dat bevestigt een werknemer bij de telefooncentrale. Via een persbericht wordt verzocht een bezoek aan het ziekenhuis te beperken of kort te houden. Via de reguliere nummers zijn zij bereikbaar, maar mocht het netwerk uitvallen, kunnen spoedgevallen contact opnemen via de mobiele nummers +5999 5604900 of +5999 5614900. Ambtenaren zijn morgen vrij en ook de private sector wordt opgeroepen hun medewerkers vrij te geven. Scholen op Aruba, Bonaire en Curaçao zijn morgen dicht.

Voorbereiding
Ook het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Nederland houdt nauw contact met de eilanden. “Er zijn korte lijntjes met de vertegenwoordigers”, reageert Thijs Manten van het ministerie. “Als er behoefte aan is, kan er vanuit Nederland ondersteuning worden verleend. Dat loopt via het ministerie van Defensie, de Marinebasis op Aruba en Curaçao en de kustwacht.” Wat betreft Bonaire is de situatie iets anders, omdat het in de Nederlandse constellatie valt. De gezaghebber heeft daar de leiding. “Het ministerie van Justitie is daar de eerste lijn als het om rampenbestrijding staat.”

Defensie geeft aan goed voorbereid te zijn. “Gedurende het hele jaar bereiden wij ons voor op deze hoofdtaak met diverse trainingen”, zegt Maartje van der Maas, woordvoerder van Defensie Caribisch Gebied. “Wanneer de eilanden daarom vragen, kunnen wij militaire bijstand verlenen in de vorm van het evacueren van mensen, het schoonvegen van wegen, het ondersteunen bij wateroverlast enzovoort.”

Dagen regen
Volgens Coffie van de Meteorologische Dienst zijn er vaker orkanen zo dicht bij de ABC-eilanden gekomen, maar gedraagt elk systeem zich anders. “Thomas in 2010 kwam nog dichter bij, maar was een zwakker systeem dan Matthew. Het zou dus kunnen dat we toch meer overlast ondervinden.” Volgens Coffie zorgt Matthew vooral voor wateroverlast en zal dit morgen het ergst zijn. “De orkaan zelf komt niet hier dus de meeste wind wordt weggetrokken, we zullen vooral veel regen krijgen. Doordat Matthew relatief langzaam overtrekt, blijft het dagen regenachtig. Het laatste staartje kan zaterdagochtend pas voorbijkomen en het kan nog regenachtig blijven tot en met zondag.”

Door Elisa Koek m.m.v. de correspondenten in Nederland