Ger van Langen.

Ger van Langen.

ORANJESTAD – St. Eustatius krijgt met ingang van volgend jaar een dagelijkse veerdienst voor personenvervoer met St. Maarten. Er bestaat momenteel geen verbinding over zee tussen St. Maarten en Statia. Het eiland is op dit moment alleen bereikbaar met vluchten van het op St. Maarten gevestigde luchtvaartbedrijf WINAIR.

Daar gaat de Wagenborg groep verandering in brengen. De rederij vervoert al 100 jaar passagiers naar de Nederlandse Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog.

Veerboot
“We zijn op dit moment de aanschaf van een veerboot voor 350 passagiers aan het afronden. De tweemaaldaagse afvaarten in beide richtingen zullen in het derde kwartaal van 2017 beginnen. Een enkele reis tussen de twee eilanden zal 50 Amerikaanse dollar gaan kosten”, laat directeur Ger van Langen van Wagenborg Passagiersdiensten weten.

Van Langen heeft maandag overleg met Gedeputeerde van Toerisme Derrick Simmons gehad over de nieuwe verbinding, die werd aangekondigd tijdens de eerste dag van de jaarlijkse duurzaamheidsconferentie op Statia.

Gouden ei
“Ik ben al vijf jaar persoonlijk betrokken geweest bij de ontwikkeling van de plannen voor Statia. Ik ben bijzonder verheugd dat ik nu eindelijk het gouden ei kan leggen dat het eiland meer toegankelijk zal maken”, zegt Van Langen.

Wagenborg heeft ook plannen voor een tweewekelijkse veerdienst van Statia naar het naburige St. Kitts. Er zal ook beperkt ruimte zijn voor vrachtvervoer en een roll-on-roll-off accommodatie voor tien auto’s.

Statianen reageren verheugd op de plannen. “Natuur en toerisme gaan hand in hand. Statia heeft prachtige natuur. Hoe meer bezoekers en dagjesmensen onze natuur komen verkennen, hoe meer bekendheid het eiland zal krijgen”, zegt directeur Clarisse Buma van St. Eustatius Nationale Parken (STENAPA).

Door John van Kerkhof