Bob Pinedo op de voorlichtingsbijeenkomst | Foto: Dick Drayer

Bob Pinedo op de voorlichtingsbijeenkomst | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Vijftien procent van de ruim duizend vrouwen die sinds 1 juni zijn gescreend op HPV zijn positief. Dat wil zeggen, ze zijn drager van het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Dat zegt Ethel Bynoe, verpleegkundige van Fundashon Prevenshon. Deze stichting van professor dr. Bob Pinedo voert een nationale screening uit om vroegtijdig baarmoederhalskanker te kunnen ontdekken.
 

Sinds deze zomer krijgen 57.000 vrouwen op Curaçao een oproep om zich te laten screenen op het Humaan papillomavirus virus (HPV). Bynou weet dat twee procent van de vrouwen in het Caribische gebied baarmoederhalskanker hebben. “Dat is hoog. Het is doodsoorzaak nummer twee onder vrouwen op de eilanden.”

Dick Drayer bezocht een voorlichtingsavond over HPV-screening

Oproep
Fundashon Prevenshon heeft geld gekregen van de overheid om een oproepsysteem voor screening neer te zetten en om tienduizend vrouwen te screenen. Dat aantal wordt niet gehaald, als vrouwen niet actief benaderd worden. “Een oproep in de bus is geen garantie dat vrouwen ook daadwerkelijk komen”, zegt Bynoe.

Om die reden organiseert de Fundashon van Pinedo in samenwerking met huisartsen voorlichtingsbijeenkomsten. Om daar vrouwen op te roepen, niet te wachten op de brief, maar meteen te komen. Ook Bob Pinedo komt als het even kan naar die bijeenkomsten.

Curaçao voorop
“We lopen voorop in Curaçao”, zegt Louise Elstak, directeur van de Fundashon. “We doen hier niet alleen de PAP-test, zoals in Nederland. Die kijkt naar afwijkende cellen, kankercellen. Nee, we doen hier ook een HPV-test, die kijkt of je drager bent van het veroorzakende virus.”

“De ziekte is zo goed te behandelen, dat vroegtijdige ontdekking altijd loont”, zegt Elstak. “Je ziet dat in landen waar gescreend wordt, er onmiddellijk een afname te zien is van vrouwen die overlijden vanwege baarmoederhalskanker.”

Vriendin verloren
Sharon de Maaier zit op de eerste rij tijdens de voorlichtingsbijeenkomst. Ze heeft in haar kielzog een heleboel vriendinnen meegenomen. “Het is heel belangrijk dat iedereen deze screening doet. Ik heb twee jaar geleden een vriendin verloren door baarmoederhalskanker. Ze was net zo oud als ik, ook twee kleine kinderen. Dan is het heel dichtbij.”

“Er zijn wekelijks voorlichtingsavonden in de wijken”, zegt Ethel Bynoe. “Maar iedere vrouw kan ons bellen om meteen een afspraak op te maken op 4623380.”

Door Dick Drayer