Zowel Earlyanna (24) als Michelangelo (21) hebben nog nooit hun stem kunnen uitbrengen tijdens de verkiezingen op hun eiland - foto: John Samson

Zowel Earlyanna (24) als Michelangelo (21) hebben nog nooit hun stem kunnen uitbrengen tijdens de verkiezingen op hun eiland – foto: John Samson

DEN HAAG – Een grote groep studenten uit Sint Maarten zegt teleurgesteld te zijn dat zij maandag niet vanuit Nederland kunnen stemmen voor de verkiezingen op hun eiland.

De lokale regering is er niet in geslaagd om het beloofde stemrecht voor de eigen studenten in het buitenland te realiseren.

John Samson in gesprek met studenten in Den Haag

Bij het drukbezochte sportevenement van Unified Sint Maarten Connection (USC) gaat het in Den Haag vooral over sport en gezelligheid. Over politieke onderwerpen willen bestuursleden liever niet praten, maar de studenten wel.

Bij een rondvraag op het evenement en op sociale media, zeggen de jongeren dat zij ‘teleurgesteld’ zijn in de lokale politiek en over het initiatief van de Sint Maartense regering om hen stemrecht te geven. Veel van de ondervraagde studenten willen niet met naam en toenaam genoemd worden, uit vrees voor ‘negatieve gevolgen’.

Stemrecht
Premier William Marlin heeft in januari in Den Haag bekendgemaakt dat het stemrecht voor studenten een speerpunt is van zijn kabinet. Het was de bedoeling dat er in de verschillende grote steden bij deze verkiezingen stembureau’s zouden komen.

Door John Samson