Onder toeziend oog van twee coordinatoren van Energie-minister Mike de Meza leest AVP-Statenlid Marlon Sneek stukken van het contract tussen het Land Aruba en Citgo. Foto: Ariën Rasmijn

Onder toeziend oog van twee coördinatoren van Energie-minister Mike de Meza leest AVP-Statenlid Marlon Sneek stukken van het contract tussen het Land Aruba en Citgo. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Fractieleiders van MEP en PDR hebben samen met onafhankelijk Statenlid Marisol Lopez-Tromp tot tweemaal toe aan Energie-minister Mike de Meza gevraagd om kopieën van de akkoorden tussen de regering en oliemaatschappij Citgo. De akkoorden betreffen de overname en lease van de raffinaderij in San Nicolas. De minister weigert dit vanwege confidentialiteit rond gevoelige bedrijfsinformatie.

Vooralsnog kunnen de Statenleden de stukken – onder toezicht – doorspitten in de bibliotheek van de Staten in voorbereiding op het debat aanstaande maandag.

Een verslag van Ariën Rasmijn in gesprek met Statenlid Marisol Lopez-Tromp, Andin Bikker (PDR), Rene Herdé (AVP), Statenvoorzitter Mervin Wyatt Ras en minister Mike De Meza

Ongebruikelijk
Zowel De Meza als Statenvoorzitter Mervin Wyatt Ras zeggen dat het ongebruikelijk is dat stukken ter inzage al een week van tevoren worden aangeboden aan de Staten. De oppositie is verbolgen dat zij de honderden pagina’s onder toezicht van coördinatoren van de minister moeten doorspitten, opdat ze geen scans maken.

Tot nu toe hebben ze niet hun eigen deskundigen de akkoorden kunnen laten lezen en is er alleen gelegenheid tijdens kantooruren om de stukken door te nemen. De oppositieleden hadden al een brief gestuurd naar de minister met het verzoek voor de kopieën, maar kregen direct schriftelijk het antwoord dat de minister geen garantie ziet dat de stukken niet worden gelekt naar het publiek. Dat zou volgens hem de belangen van zowel het land als Citgo zou schaden.

AVP-fractieleider Rene Herdé steunt de stelling van de minister en geeft aan dat hij vermoedt dat de oppositie ‘naar argumenten zoekt om tegen de bekrachtiging te stemmen’. PDR-leider Andin Bikker zegt – van wat hij tot dan toe heeft kunnen inzien – geen bedrijfsgevoelige informatie ontdekt te hebben. De Statenleden hebben niet de optie van een geheimhoudingsovereenkomst gehad.

Aruba en Citgo hebben 1 oktober gesteld als deadline voor goedkeuring van het akkoord. “Dat is volgende week zaterdag. Toch staat AVP erop het maandag te behandelen”, aldus MEP-leider Evelyn Wever-Croes tegen de lokale pers, voordat zij samen met haar oppositie-collega’s gisterochtend het kabinet van de gouverneur binenstapte.

Zowel Bikker als Lopez-Tromp en Wever-Croes hebben waarnemend gouverneur Ella Tromp-Yarzagaray op de hoogte gesteld, voordat zij hun tweede verzoek voor inzage naar de Statenvoorzitter hebben gestuurd.

Besluit
Minister De Meza werd gistermiddag door de waarnemend gouverneur ontboden om uitleg te komen geven. Desgevraagd zegt de minister dat hij vasthoudt aan zijn besluit de contracten alleen ter inzage aan te bieden. Wel zegt hij dat Statenleden hun deskundigen mogen meenemen en dat het mogelijk wordt gemaakt om ook in het weekend onder toezicht de stukken in te zien.

Door Ariën Rasmijn