Naomi Gerritsen, meet de bloedruk van een patient van Marilyn Moses | Foto: Dick Drayer

Naomi Giterson (33) meet de bloeddruk van een patiënt van Marilyn Moses | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Marilyn is eerlijk en heeft een hart voor mensen. Hard nodig in de politiek. Bovendien heeft ze verstand van de gezondheidszorg en daar – vind ik persoonlijk – moet veel veranderen op Curaçao.” Aan het woord is Naomi Giterson. Vanaf 2002 verpleegkundige en doktersassistente van Moses, de oprichter van Movementu Progresivo.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 13 Movementu Kousa Promé

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 13 Movementu Progresivo

“Al was ik vanaf 2009 vijf jaartjes in Nederland om mijn opleiding af te maken”, zegt Giterson lachend. “Toen ik in 2014 terugkwam was mijn ‘baas’ politica geworden.”

Plannen
De wachtkamer is bijna leeg. De doktersassistente meet de bloeddruk van mevrouw Martina en loopt daarna de agenda van dr. Moses na. “Ik plan de dag zorgvuldig, want de dokter is een drukbezette vrouw.” Zeker vlak voor de verkiezingen is dat nodig, volgens Giterson. Toch, zo verzekert zij, is Marilyn er altijd in de ochtend; geen patiënt lijdt onder de politiek carrière van de dokter.”

Graadmeter
Diezelfde patiënt is een goede graadmeter om meer te weten te komen over misstanden in de zorg, zegt Giterson. “Vooral SVB-patiënten hebben het moeilijk. Eigen risico, slechte medicijnvoorziening. Noem maar op. Marilyn hoort het uit eerste hand.”

De kracht van Marilyn, volgens Giterson, is haar communicatie. “Daarin is ze helder en begaan. Wanneer je met haar praat, is het net of je met je beste vriendin praat.”

Armoede
Marilyn doet de dingen die ze doet nooit uit eigen belang, vindt Giterson. “Ze doet het voor de mensen. Dat voel je aan alles. Haar focus in haar praktijk is voor de arme mensen.”

“Ik ga wel eens met haar mee op doktersronde. Dan schrik ik hoeveel armoede er is op Curaçao. Dat wist ik niet. Marilyn liet mij zien dat er ook een andere kant van Curaçao is. Een Curaçao dat zij in de politiek wil aanpakken. Daarom krijgt ze mijn stem.”

Door Dick Drayer