René Vincente Rosalia, politiek leider van Movementu Kousa Promé | Foto: Dick Drayer

René Vincente Rosalia, politiek leider van Movementu Kousa Promé | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Movementu Kousa Promé (MKP) is een partij die strijdt voor emancipatie. “We gaan een nieuwe Yu di Kòrsou ontwikkelen, met wie we de problemen van Curaçao gaan aanpakken. Probleem nummer één is de corruptie”, zegt Rene Rosalia, partijleider van de Kousa Promé.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 12 Movementu Kousa Promé

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 12 Movementu Kousa Promé

De nieuwe Yu di Kòrsou is zich bewust van zijn identiteit en bevrijdt van mentale slavernij. Hij is volgens Rosalia in staat om samen te werken aan een welvarend Curaçao. Een Curaçao dat onafhankelijk is en zijn eigen weg bepaalt. “Wij volgen een humanistische ideologie: heb je naaste lief zoals je jezelf lief hebt. Vanuit humanistisch perspectief. De bewustwording van het volk is daarbij belangrijk om de nieuwe Yu di Kòrsou te kweken.”

Bewustwording
Rosalia geeft toe dat die weg mogelijk lang is en met veel obstakels. “Corruptie heeft ons enorm op achterstand gezet. Andere aandachtsgebieden, zoals onderwijs, moeten de voorwaarden scheppen om daar een eind aan te maken.”

Bewustwording op het gebied van volksgezondheid is ook een speerpunt van de MKP. Op dat gebied zet de partij vooral in op preventie. “Curaçao moet gaan sporten. We zitten in de top 5 van de wereld als het gaat om gokverslaving en nierdialyses. We zijn te dik, met alle gevolgen van dien.”

Media
Het is voor de MKP belangrijk dat ook de media hun verantwoordelijkheid nemen. “Geen censuur, daar willen wij niet aan. Denk eerder aan regulatie. We staan voor een publieke omroep, radio, televisie en krant. Die zich manifesteert op het gebied van educatie en bewustwording.”

Buurtcentra moeten volgens het verkiezingsprogramma van MPK meer bagage krijgen. Professionals moeten die centra uniform ondersteunen op het gebied van community ontwikkeling, -activiteiten, cultuur, sport en recreatie.

Door Dick Drayer