Stakende werknemers bij Marie Pampoen - Foto: Leoni Leidel-Schenk

Stakende werknemers bij Marie Pampoen – Foto: Leoni Leidel-Schenk

WILLEMSTAD – “Normaal in september midden op de dag hebben we wel 120 megawatt stroom nodig. Nu, vandaag, hebben we slechts 40”, zegt woordvoerder van Aqualectra Sharo Bikker. Omdat het personeel van het nutsbedrijf vanmorgen om 07.00 uur niet op kwam dagen, is de stroom op de meeste plekken op Banda Ariba uitgeschakeld. Vanaf het middaguur, toen het heter werd, moest ook Banda Bou eraan geloven.

Ongeveer honderd mensen zijn nog aan het werk. Deze mensen worden ingezet om de machine bij Mundo Nobo draaiende te houden. Verder moet de Raffinaderij Isla en de wind zorgen dat we de 30 megatwatt behouden. Veel medewerkers van Aqualectra doen vandaag mee met de algehele staking van de vakbonden.

Woordvoerder Sharo Bikker in gesprek met Elisa Koek

“De situatie kan alleen maar erger worden als dit niet wordt opgelost”, zegt Bikker. “De wind is minimaal en de medewerkers die werken, kunnen niet 24 uur doorgaan.” In sommige huishoudens is inmiddels ook geen water meer. Dit komt volgens Bikker doordat de waterpomp door gebrek aan stroom is uitgevallen. Mensen zonder pomp, hoeven nog niet te vrezen.

Water
“Onze watertank is nog goed gevuld. We hebben voor zeker drie, vier dagen water”, gaat Bikker verder. Ze benadrukt wel dat de situatie zo onvoorspelbaar is dat ze sabotage niet uitsluit. “Je weet niet tot wat men is staat is. Ook voor ons is deze situatie verschrikkelijk. We zitten met de handen in het haar.”

Door Elisa Koek