UP-leider Theo Heyliger werd buiten het stemfraude onderzoek gehouden. - foto: Today / Hilbert Haar

UP-leider Theo Heyliger werd buiten het stemfraude onderzoek gehouden. – foto: Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Alle verdachten in de stemfraudezaak uit 2010 zijn door de rechtbank in Philipsburg op woensdagmorgen vrijgesproken. Het zogeheten Masbangu-onderzoek bracht oorspronkelijk vijf verdachten voor de rechter – drie politie-agenten, een lid van het vrijwilligerskorps VKS en een vertegenwoordiger van de United People’s party (UP).

De agenten reden in september 2010 in een dienstauto en in uniform naar het partijkantoor van de UP om geld te vragen. Dat kregen ze de volgende dag van Roy H., een inmiddels 63-jarige oom van partijleider Theo Heyliger. Omdat een van de agenten haar aandeel niet ontving, beklaagde ze zich bij hoofdcommissaris Peter de Witte, die een intern onderzoek deed dat hij vervolgens aan de Lansdsrecherche ter beschikking stelde.

De rechtbank stelt vast dat de agenten om geld hadden gevraagd en dat ze dit hadden gekregen van Roy H., maar vindt dat dit niet tot bewijs voor omkoping kan dienen, omdat niet is vastgesteld dat de UP stemmen op haar partij tot voorwaarde voor betaling had gemaakt. Een van de verdachten vertelde de rechtbank zelfs dat hij het geld wel had aangenomen, maar dat hij destijds toch op een andere partij had gestemd.

De verdachten – in leeftijd variërend van 45 to 65 jaar – hoorden op de zitting voorwaardelijke gevangenisstraffen tegen zich eisen van 3 maanden en ontneming van hun stemrecht.

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen over een eventueel beroep tegen de uitspraak.

Door Hilbert Haar