Un Kòrsou Hustu op campagne in Tera Kòrá. In het midden Omayra Leeflang | Foto: Dick Drayer

Un Kòrsou Hustu op campagne in Tera Kòrá. In het midden Omayra Leeflang | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Un Kòrsou Hustu, UKH, werd begin januari 2015 gelanceerd door Omayra Leeflang. Twee jaar had zij gebroed op het idee om in de aanloop naar de verkiezingen van 30 september 2016 via een nieuwe partij haar politieke carrière te vervolgen.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 10 Un Korsou Hustu

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 10 Un Kòrsou Hustu

Die kreeg een wending net na het ontslag van het eerste zakenkabinet onder leiding van Daniel Hodge. De gewezen PS-premier blijkt PAR-lid en wordt voorzitter van de gele partij. Onverteerbaar voor Omayra die met lede ogen had toegezien hoe Hodge wetten had ondertekent die in haar ogen onrechtvaardig waren voor gepensioneerden in de samenleving.

Omayra Leeflang in gesprek met Dick Drayer

“Mijn partij staat voor een evenwichtig Curaçao, waar iedereen meetelt. Inclusie dus. We hebben een goed evenwicht, in leeftijd en ervaring. Als je kijkt naar de manier waarop Curaçao de laatste periode is geregeerd, zijn bepaalde groepen onder enorme druk gezet. Of hebben gewoon niet meegeteld: de gepensioneerden, de jeugd, maar ook de integere intellectuelen.”

Als pijlers noemt UKH: integriteit, rechtvaardigheid voor werkenden en gepensioneerden, de blauwe economie als nieuw businessmodel en innovatieve sociale woningbouw. “We bouwen maar honderd huizen, dat moeten er achthonderd worden”

Integriteit
Integriteit heeft volgens Leeflang te maken met bekwaamheid. “Die twee gaan hand in hand. Een erfenis die ik meeneem vanuit mijn PAR-tijd: goed bestuur. Onze democratie staat aan de rand van de afgrond omdat mensen nergens meer voor staan. We hebben een moord op een politicus. Een groot deel van ons parlement is verdachte of is al veroordeeld in een strafzaak. Ons probleem is dat iemand vandaag ‘ja’zegt en morgen ‘nee’ en overmorgen ‘janee’. Dat moet afgelopen zijn, daar doe ik niet aan mee.”

Gepensioneerden
Leeflang wil zich eerst richten op de armste gepensioneerden. “Dat zijn mensen die een schamel AOV-tje hebben van 862 gulden. Wij willen dat verhogen naar 1050 gulden per maand. Deze groep gepensioneerden is ongeveer 10.000 mensen groot, dus dat gaat zeven miljoen kosten. Een onmogelijke verhoging voor de SVB, daarom willen wij dat geld uit het potje van de armoedebestrijding halen.”

Gepensioneerden met iets meer dan AOV moeten een korting krijgen bij de premiebetaling en hoeven geen onroerendezaakbelasting meer te betalen. “Ze hebben een eigen huis, hun hele leven voor gespaard en net nu ze het minst verdienen, pak je ze met deze belasting. Dat stukje moet worden opgebracht door het werkende deel van de bevolking.

Economie
De partij van Leeflang wil inzetten op de blauwe economie. “Curaçao moet kijken naar haar overvloed en niet naar haar schaarste. Dat is een concept van Gunter Pauli, de goeroe van de blauwe economie. Curaçao heeft zon, wind en zee in overvloed. De zon heeft zijn beperkingen, net als de wind. Maar de zee is 24/7 in staat om energie te leveren.” Als energie goedkoop opgewekt kan worden, dan gaat een andere wereld open, denkt Leeflang: “De ‘cost of doing business’ gaat aanzienlijk naar beneden, wat investeerders gaat aantrekken. We kunnen zelfs beginnen met kasbouw en onze eigen voedsel gaan kweken.”

Door Dick Drayer