Om 9 uur stond er al een rij voor de sporthal - foto: Janita Monna

Om 9 uur stond er al een rij voor de sporthal – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Het nieuws is als een lopend vuurtje over Bonaire gegaan: het binnenkort te openen Mariott hotel op Bonaire heeft bijna tachtig vacatures. En bij de invulling daarvan krijgen lokale mensen voorrang.

En dus staat dinsdagochtend, stipt 9 uur, het halve eiland voor de sporthal aan de Kaya Amsterdam. Hier zal Koen Hietbrink, general manager van het Mariott Bonaire, zo dadelijk een presentatie geven over de filosofie van de internationale hotelketen. Man, vrouw, jong, oud, moeders met kinderen, studenten, ze zijn in zó grote getale gekomen dat de zaal eigenlijk te klein is.

Hietbrink legt uit: “Onze gasten houden van lokale cultuur. Dus zoeken we op Bonaire werknemers die hen kunnen verwelkomen met ‘bon bini’, ‘bon dia’, ‘kon ta bai?’”

78 vacatures
Het hotel gaat, als alles gaat zoals gepland, in december van dit jaar open. Dan moeten de 78 vacatures, voor 31 verschillende functies zijn ingevuld. Van bellboy tot kamermeisje, van onderhoudsmedewerker tot front office medewerker, van koks tot administratieve en financiële krachten.

Terwijl Hietbrink zijn verhaal vervolgt, melden de eerste geïnteresseerden zich vast aan voor een baan. Een aantal van hen staat ingeschreven als werkzoekende bij het Openbaar Lichaam. Het OLB draagt, samen met de afdeling SZW van de Rijksdienst Caribsich Nederland, actief bij aan de invulling van de vacatures. Mensen met onderstand worden nadrukkelijk aangemoedigd te solliciteren.

Hulp bij solliciteren
Yajaira Nicolaas, beleidsmedewerker bij de lokale overheid: “Ongeveer 300 mensen staan geregistreerd als werkzoekende. Zij kunnen straks door ons geholpen worden met hun sollicitatie. We gaan daarvoor speciale workshops geven. Daar kunnen mensen leren hoe je een goede brief schrijft, of hoe je een sollicitatiegesprek voert.”

Tijdens de presentatie van Koen Hietbrink zit het zaaltje stampvol - foto: Janita Monna

Tijdens de presentatie van Koen Hietbrink zit het zaaltje stampvol – foto: Janita Monna

Twee vrouwen gaan zich zo inschrijven. Ze hopen op een baan in de housekeeping. De een zit op dit moment zonder werk, de ander werkt elders op het eiland als kamermeisje. “Ik heb veel ervaring”, zegt ze. Over de omstandigheden waaronder ze nu werkt, is ze niet tevreden. Ze denkt dat het Mariott beter voor zijn personeel zorgt.

Een oudere man sluit ook aan in de lange rij. “Dat lokale mensen voorrang krijgen bij het invullen van de vacatures, dat vind ik heel goed.” Ja, er zijn vanochtend heel veel mensen. Maar hijzelf ziet het wel zitten, een baan als onderhoudsman bij het hotel. Of hij veel kans maakt? “We zullen zien.”

Gedreven
Dinsdag worden vier presentaties gegeven. Het blijft bij de sporthal een komen en gaan van mensen. Kandidaten genoeg, het hotel maakt de uiteindelijke selectie. Hierbrink: “Wat we willen zijn gedreven mensen. Hoe je schoon moet maken, dat kunnen we je leren, maar ambitie, een open geest en gastvrijheid, dat moet je in je hebben.”

Een moeder met haar kind op de arm, wacht tot de rij geslonken is om zich te kunnen registreren. Housekeeping, dat zou ze wel willen. Er zijn haar vanochtend al veel kandidaten voorgegaan, maar ze is ervan overtuigd dat er ook voor haar straks werk is: “Waarom niet? Natuurlijk!”

Door Janita Monna