Partijleider Zita Jesus-Leito - Foto: PAR

Partijleider Zita Jesus-Leito – Foto: PAR

WILLEMSTAD – Partido Antiá Restrukturá, PAR, werd in 1993 opgericht na het referendum waarin een meerderheid van het volk stemde voor behoud en herstructurering van de Nederlandse Antillen. Omdat de regering zich volgens verschillende groeperingen niet wilde inzetten voor dit doel, startten deze groepen gezamenlijk de PAR. Leider Miguel Pourier werd een jaar later premier van Curaçao.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 9 PAR

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 9 PAR

De basisgedachte van de gele, liberale partij – waarvoor PAR tegenwoordig voor Partido Alternativa Real staat – lijkt anno 2016 nog hetzelfde. De huidige partijleider Zita Jesus-Leito benadrukt dat de banden met Nederland hoog in het vaandel staan.

Zita Jesus-Leito in gesprek met Elisa Koek

Als vijf pijlers noemt PAR: onderwijs, werkgelegenheid, goed bestuur, gezondheid-natuur-milieu en de kwaliteit en veiligheid van het leven. Wat betreft onderwijs wil PAR de drop-outs aanpakken. “Er moet aandacht komen voor technisch onderwijs zodat we minder kennis uit het buitenland hoeven te halen en meer keuze in het onderwijs hebben”, zegt Jesus-Leito. Een ander punt is het benutten van de middaguren. “In deze uren moet er tijd besteed worden aan sport en cultuur, want we vinden dat dit nu te weinig gebeurt.”

Werkgelegenheid en veiligheid
“Mensen moeten aan het werk of, misschien liever nog, naar school”, gaat de partijleider verder. “Wanneer dit lukt, verminderen de drop-outs en zo ook de criminaliteit.” De PAR wil dat sociale instanties beter met elkaar communiceren om zo bijvoorbeeld mensen zonder baan of drop-outs te kunnen monitoren. “Op deze manier kunnen zij beter worden begeleid en kan je bijvoorbeeld een werk-leertraject ingaan met hen.”

Gezondheidszorg
Wat betreft gezondheidszorg staat preventie centraal. Bekende ziektes zoals hoge bloeddruk en diabetes moet worden bestreden en wachtlijsten voor specialisten moeten korten worden. De raffinaderij mag van PAR blijven, maar moet gezonder gaan draaien. Gasverbranding heeft de voorkeur voor de partij. Ook het zwerfvuil heeft PAR op de agenda staan. “We willen mensen inzetten om zwerfvuil te verwerken. Dit zijn perfecte banen voor laagopgeleiden die vervolgens verder kunnen groeien. Door middel van interne opleidingen kan iemand steeds hogerop komen waardoor de baan aantrekkelijk wordt en het zwervuilprobleem wordt aangepakt.”

Europese Unie
PAR wil de banden met Nederland verbeteren. Volgens Jesus-Leito hebben zij altijd goed contact gehad met de Nederland. “We maken deel uit van het Koninkrijk en kunnen via Nederland de banden met de Europese Unie aanhalen. Dit moeten we benutten.”

Als laatste punt benadrukt PAR goed en integer bestuur. “Na jaren van onrust, denken wij dat Curaçao klaar is voor stabiliteit en rust. Stabiliteit zorgt voor vertrouwen in de economie en dat straalt uit naar investeerders.”

Door Elisa Koek