Mr. Marije Vaders | Foto: Dick Drayer

Mr. Marije Vaders | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Er komt voorlopig geen inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Burney ‘Nini’ Fonseca. Dat is de uitkomst van de tweede regiezitting vanochtend. Redenen zijn het verhoor van twee anonieme getuigen en de drukke agenda van het Hof zelf.

Fonseca wordt ervan verdacht de schakel te zijn tussen de uitvoerders en de opdrachtgevers van de moord op Helmin Wiels, op 5 mei 2013. Momenteel zit hij in Nederland in de gevangenis vanwege een veroordeling voor een drugs- en witwaszaak omdat hij op Curaçao, zelfs in de gevangenis, gevaar loopt.

Dick Drayer in gesprek met mr. Marije Vaders

Anonieme getuigen
Het Openbaar Ministerie wil getuige D5 en C3 horen. Zij zouden belastende verklaringen kunnen afleggen tegen Fonseca. De verdediging wil daarbij zijn, maar dat wil officier van Justitie, mr. Gert Rip, niet. Die stelt dat het risico dat de verdediging achter de identiteit van getuige D5 en C3 komt te groot is en het leven van deze twee gevaar loopt indien hun identiteit bekend wordt.

Advocaat Vaders, die Fonseca verdedigt, wil direct kunnen reageren op antwoorden in het verhoor. “Er kunnen maanden overheen gaan, als dit schriftelijk moet worden afgehandeld. Je krijgt antwoorden waar je als verdediging niets aan hebt. Ik moet direct kunnen reageren met tegenvragen. Zeker bij anonieme getuigen moet de verdediging de betrouwbaarheid van verklaringen kunnen toetsen.”

Rechter mr. Maria Paulides onderkende dit belang van de verdediging, maar laat de rechter-commissaris daar zelf een beslissing over nemen. Vaders was blij dat Paulides een voorstel mee gaf: De verdediging kan aanwezig zijn in een afgeschermde ruimte en na het verhoor direct de antwoorden doornemen. Om daarna meteen nieuwe vragen te kunnen stellen.

YouTube
De Officier van Justitie maakte tijdens de zitting impliciet een verwijzing naar de dossierstukken in deze zaak die vorige week via Youtube op straat kwamen te liggen. Daardoor werd oud-minister van Justitie Elmer Wilsoe als verdachte kenbaar gemaakt.

De verdediging wil de opnames hebben van verhoren van andere nieuwe getuigen in deze zaak. “Ik heb in mijn brief al gezegd dat ik helemaal geen beschuldigende vinger wil wijzen, maar dat bij het verstrekken van die opnames, je de kans loopt dat die filmpjes op YouTube belanden”, zegt Rip daarop.

Twee maanden
Zodra de verhoren van de nieuwe getuigen gedaan zijn en er een gaatje voor een hele zittingsdag bij de rechtbank kan worden gevonden, zal er een datum voor inhoudelijke behandeling bepaald worden. Die is dan minimaal twee maanden daarna. Vaders vroeg om die tijdspanne, zodat ze ruim de tijd heeft om met haar cliënt kan overleggen over de eventuele nieuwe informatie die dan beschikbaar is.

Door Dick Drayer