Suzy Camelia-Römer, nummer 2 op de PNP-lijst. Foto: Elisa Koek

Suzy Camelia-Römer, nummer 2 op de PNP-lijst – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Partido Nashonal di Pueblo, PNP of in het Nederlands de Nationale Volkspartij NNV, werd in april 1948 opgericht door Moises Frumencio da Costa Gomez. De oprichter maakte hiervoor deel uit van de Curaçaosche Katholieke Partij, maar vond deze te sterk verbonden met de kerk. PNP werd ook een christelijke partij, maar met een sociaal-democratische insteek.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 5 PNP

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 5 PNP

Anno 2016 staat Humphrey Davelaar vooraan bij PNP, gevolgd door ex-premier Suzanne, Suzy, Camelia-Römer. De partij gaat uit van ‘De Mens’: de mens staat centraal en vanuit dit punt worden zaken als economie, justitie en goed bestuur geregeld.

Suzy Camelia-Römer in gesprek met Elisa Koek

Elementen die De Mens een fijner leven geven, beginnen volgens Camelia-Römer bij de economie, dit maakt goed onderwijs en sociale voorzieningen mogelijk. Ook de omgeving is belangrijk: familie, de wijk en veiligheid. “Daarom bouwen we niet alleen aan de grote wegen, maar ook aan de kleine steegjes en straten middenin een wijk. We leggen pleintjes aan en creëren een infrastructuur die bewoners kansen geeft. Wat betreft veiligheid, zijn we een voorstander van voorkomen is beter dan genezen.”

Samen
Een vereiste voor een goedlopende maatschappij is voor de nummer 2 op de lijst een goed bestuur. Alleen dan kan een land vooruitkomen. “Een goed, transparant bestuur geeft De Mens zekerheid en vertrouwen. Bovendien kan er vooruit worden gedacht: door middel van een dialoog met elkaar, kunnen we samen verder bouwen.” Daarmee noemt Camelia-Römer meteen de slogan van haar partij ‘Huntu nos por’ (samen kunnen we het).

Partijleider humphrey Davelaar belooft altijd soep te blijven maken voor het volk. Foto: Elisa Koek

Partijleider Humphrey Davelaar belooft altijd soep te blijven maken voor het volk – foto: Elisa Koek

Duurzaamheid
PNP is zelf ook begonnen met vooruitdenken. Als partij hopen zij Curaçao verder te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en IT. Duurzaamheid door meer zelf te produceren en het agrarische terug te brengen. “We willen een ‘wellness’ industrie creëren voor zowel onszelf als de toerist. Zelf vis vangen, groenten kweken en toeristenattracties zoals eco lodges of trips.”

Smart nation
Wat IT betreft, streeft Camelia-Römer naar een ‘smart nation’: de digitalisering van processen en het verhogen van connecties. “E-goverment, een elektronisch paspoort voor de zorg, een chipknip voor de bus en systemen die met elkaar communiceren”, noemt ze als voorbeelden.

Camelia-Römer benadrukt dat de benodigde kabels en connecties al klaarliggen om van Curaçao een vooruitstrevend kenniscentrum te maken. “En niet alleen voor het eiland zelf, maar voor de hele regio, want grenzen zijn er niet meer.”

Door Elisa Koek