Het hoofdkwartier van Pueblo Soberano – foto: José Manuel Dias

Het hoofdkwartier van Pueblo Soberano – foto: José Manuel Dias

WILLEMSTAD – Celcio is een van de ‘soberanos’ van het eerste uur. Hij steunde Helmin Wiels al voordat Wiels de partij Pueblo Soberano in 2005 oprichtte. “Het idee van Wiels om een soeverein land te worden sprak mij zeer aan en daarom besloot ik meteen lid te worden van de partij”, vertelt Celcio. Vóór 2005 was Wiels actief bij de partij Niun paso Atras van Nelson Pierre.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 4 Pueblo Soberano

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 4 Pueblo Soberano

Op zaterdagavond houdt Pueblo Soberano zijn traditionele bijeenkomst op het hoofdkwartier waar leiders, ministers en parlementariërs van de partij de aanhangers inlichten over de laatste ontwikkelingen. Het valt op dat de opkomst aanzienlijk lager is geworden en niet te vergelijken is met de tijd van Helmin Wiels. Maar Celcio vindt dit geen groot probleem. “Ook al is de partij in twee of drie stukken verdeeld, de soberanos zijn er altijd nog.”

‘We zijn niet afgedwaald’
Terwijl hij voor het hoofdkwartier van Pueblo Soberano te Palu Blanku staat zegt Celcio dat hij zichzelf nog steeds herkent in de partij. “Ik zie dat Pueblo Soberano op dezelfde weg is en niet afdwaalt. Zolang dat zo blijft kunnen ze op mijn steun rekenen.” Die avond verrast de partijleiding de politiek leider Jaime Cordoba met de onthulling van een groot bord op het dak van het hoofdkwartier. Op het bord staat een foto van Cordoba met wijlen Helmin Wiels.

Met het vooruitzicht van een overwinning van Pueblo Soberano in de komende verkiezingen en de voortzetting van hun regering, wil de ‘soberano’ van het eerste uur Celcio vooral dat de partij aandacht besteedt aan de criminaliteitsproblematiek.

Nog een kans
“Ik wacht al een tijd op Cordoba, ik ben naar het hoofdkwartier gekomen om hem om hulp te vragen”, vertelt Shani. Ze is moeder van twee kinderen en momenteel werkeloos. Shani vindt dat minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn) van Pueblo Soberano een tweede kans moet krijgen om te regeren. “Zij doet goed werk zowel op het gebied van werkgelegenheid als van huisvesting.” Mevrouw Davelaar is al drie jaar bij Pueblo Soberano en is heel blij met wat ze allemaal bereikt hebben. “We krijgen een nieuw ziekenhuis en de bijstandsontvangers hoeven niet meer in de rij te staan.”

Door José Manuel Dias