De kandidaten voor de MFK - foto: Deya Mensche

De kandidaten voor de MFK – foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – 30 september zijn er verkiezingen op Curaçao en Caribisch Netwerk maakt in aanloop daarvan een tweeluik van elke partij. We zochten Movementu Futuro Kòrsou (MFK) op bij hun hoofdkantoor in Saliña.

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: deel 1 MFK

Verkiezingen 2016, Caribisch Netwerk stelt de partijen voor: Deel 1 MFK

MFK is op 17 mei 2010 opgericht door Gerrit Schotte en Rudney Garmes, enkele weken voor de verkiezingen. Ze slaagden erin vijf van de 21 zetels te behalen voor het eerste parlement van het land Curaçao. Het belangrijkste doel van de MFK is volgens partijleider Schotte een duurzaam Curaçao, waar het volk in een ‘gezonde en veilige natie’ leeft. De partij gebruikt wit, die puurheid en transparantie moet vertegenwoordigen, voor hun vlag. De blauwe, groene en rode letters moeten hun boodschap benadrukken.

Speerpunten
De belangrijke punten van het partijprogramma van de MFK zijn het voortzetten van het nationale plan voor de verbetering van wijken en het invoeren van een open beleid, door middel van een digitaal platform. Het platform moet de ontwikkelingen van het bestuur plannen en synchroniseren, onder meer voor de portefeuilles Onderwijs, Natuur en Milieu, Justitie en Financiën.

Kwalitatief onderwijs en ondernemerscapaciteit
De MFK staat voor het ontwikkelen van de ondernemerscapaciteit, waarbij iemand zijn idee makkelijk naar voren kan brengen uitvoeren, en zo werkgelegenheid schept. De partij wil de garantie geven op kwalitatief goed onderwijs, zodat de multiculturele en meertalige bevolking kan werken in de lokale financiële dienstverlening en toerisme. Hierbij wil de MFK gebruikmaken van de geografische positie van het eiland, die regionale kansen moet geven.

Young professionals
Ook wil de MFK de economische groei versnellen door het aantrekken van young professionals die naar Curaçao willen emigreren. De partij wil tussen de 1500 en 3000 arbeidsplaatsen creëren, met projecten die worden gesteund door lokale en buitenlandse investeringen.

Gerrit Schotte

Gerrit Schotte

Fossiele brandstoffen
De overstap naar fossiele brandstoffen, die Curaçao onafhankelijk moet maken van het huidige energiebeleid dat het eiland aan petroleum bindt, is bijzonder belangrijk voor de partij. Volgens de MFK zal dit controle geven over de economie en de kosten van levensonderhoud en zakendoen op Curaçao.

Tenslotte wil de partij een wet introduceren dat ook parlementariërs door directe stemmen van het volk gekozen kunnen worden.

Door Deya Mensche