Campagne bij Kranshi| Foto: Dick Drayer

Campagne bij Kranshi. De Democraten mogen weer meedoen in september | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Zeven nieuwe partijen doen mee aan de volgende Statenverkiezingen op Curaçao. Van de nieuwe partijen kennen we al de Democratische Partij: die wist in de verkiezingen van 2012 geen zetel te halen, maar mag het dit jaar opnieuw proberen. Lijsttrekker Geraldine Parris wist 1094 steunbetuigingen binnen te halen. Kòrsou di nos Tur van zakenman Amparo dos Santos kreeg de meeste stemmen: 2178.

Een record aantal van vijftien politieke groeperingen deden dit weekend mee om 870 steunbetuigingen binnen te krijgen. Dat aantal is wettelijk bepaald en is de uitkomst van 1 procent van de kiezers die bij de laatste verkiezingen in 2012 naar de stembus kwamen.

Luister naar een reportage van Dick Drayer bij het stemlokaal van Brievengat

Met de uitslag van de voorverkiezing doen in totaal dertien partijen mee op 30 september, als Curaçao opnieuw naar de stembus gaat. De huidige partijen in de Staten, Pueblo Soberano, PAIS, PNP, PAR, MFK en MAN krijgen concurrentie van oud-politici of ex-ministers.

Oud-politici
Zo wisten onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang met Un Kòrsou Hustu (1361) en ex-PAIS Statenlid Marilyn Moses met Movementu Progresivo (1240) genoeg steunbetuigingen binnen te halen. Ook ex-MAN Statenlid Charles Cooper deed dat met zijn nieuwe partij PAS (1543). Voormalig premier Ivar Asjes met Pro Kòrsou (965) en ex-minister van Onderwijs, Rene Rosalia met Kousa Promé (1122) zijn er 30 september ook bij.

Uitslag naar partij met hun lijsttrekkers | Grafiek: Norbert George

Uitslag naar partij met hun lijsttrekkers | Grafiek: Norbert George

Zij kregen steun van een deel van de 12.118 stemgerechtigden, die de moeite namen om naar een van de vijf stemlocaties te komen. Dat is ruim tien procent van alle kiesgerechtigden. De zesde locatie was in de SDKK-gevangenis, waar alleen gedetineerden mochten stemmen. 181 gevangenen deden dat.

Wennen
Veel politieke groeperingen die mee willen doen aan de verkiezingen in september wachtten de stemmers dit weekend op met vlaggen en ballonnen. Een enkel partij had zelfs een folder met programmapunten bij zich om uit te delen. Voor andere groeperingen was het wennen om campagne te voeren. Al is bijna iedereen het eens dat de overheid in onderwijs en economie moet investeren. Gevraagd naar de onderwijsbegroting en hoeveel er geïnvesteerd moet worden, bleven de nieuwelingen het antwoord schuldig.

Door Dick Drayer