Vrachtschip MV Sirena is op de uiterste noordpunt van St. Eustatius aan de grond gelopen.

Vrachtschip MV Sirena is op de uiterste noordpunt van St. Eustatius aan de grond gelopen.

ORANJESTAD – Een klein containerschip is op het noordelijkste puntje van St. Eustatius aan de grond gelopen. Experts en duikers zijn onmiddellijk ingevlogen om de schade op te nemen en een bergingsplan op te stellen.

De onder Franse vlag varende MV Sirena is door nog onbekende oorzaak op de grens van het noordelijke onderwaterpark op de rotsen gelopen. Het zal na verwachting een week tot tien dagen duren voordat bergers het schip kunnen vlot trekken.

Averij
De averij aan het schip, dat onderweg was van het Franse deel van St. Maarten naar Martinique, lijkt mee te vallen. Er lekken geen vloeistoffen uit het schip met zo’n 25 containers en twee auto’s aan boord. De brandstoftanks zijn afgesloten en zullen binnenkort worden geleegd.
De zes bemanningsleden met de Roemeense nationaliteit en de kapitein uit Martinique zijn ongedeerd. Zij blijven op het eiland zolang het onderzoek naar het ongeval nog voortduurt.

Koraalriffen
Duikers van St. Eustatius Nationale Parken STENAPA hebben onderzocht of het gestrandde schip schade heeft toegebracht aan de naburige koraalriffen, een geliefde verblijfplaats voor zeeschildpadden en pijlstaartroggen. De duikers van de natuurorganisatie hebben echter geen aanwijzingen aangetroffen dat de onderwaterwereld zou zijn verstoord.

Door John van Kerkhof