Emsley Tromp | Foto Dick Drayer

Emsley Tromp | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD – Justitie heeft woensdagochtend een inval gedaan in de woning van Emsley Tromp. Volgens een verklaring van het Openbaar Ministerie (OM) wordt de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten verdacht van belastingfraude.

Het OM benadrukt dat het onderzoek niets te maken heeft met zijn functie als bankpresident.

Norman Serphos van het Openbaar Ministerie in gesprek met Dick Drayer

De inval werd uitgevoerd door het speciale Ondermijningsteam van de RST, het Recherche Samenwerkings Team dat onderzoek verricht naar zware en grensoverschrijdende criminaliteit.

Justitie viel ook het trustkantoor United Trust van zakenman Gregory Elias binnen. Emsley Tromp is daar klant. Elias is zelf geen verdachte in deze zaak, volgens Serphos.

In de lokale media verschenen eerder al berichten over de privéfinanciën van Tromp. Zo zou een lening van 3 miljoen dollar aan zijn vriendin zijn gegund zonder onderpand, waarvan een deel doorstroomde naar zijn eigen pensioenfonds. Ook nu is er een verdenking van het doorsluizen van gelden ten behoeve van privé pensioenfondsen.

Opspraak
Tromp kwam deze zomer in opspraak na publicaties in het Financieele Dagblad. De krant had een geheim rapport van de Nederlandse Bank in mogen zien. Daaruit zou blijken dat verzekeraar Ennia is uitgehold onder het toeziend oog van de Centrale Bank, die onder leiding staat van Tromp.

In reactie eisten de minister van Financiën van Curaçao, José Jardim en Sint Maarten, Richard Gibson, een integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van Tromp door de Veiligheidsdienst. Dat is inmiddels gestart. Curaçao en Sint Maarten zitten in een gezamenlijke monetaire Unie met één Centrale Bank.

Door Dick Drayer