National Alliance supporters steken hun handen op als teken dat de partij tien zetels wil winnen. Foto Today / Milton Pieters

National Alliance supporters steken hun handen op als teken dat de partij tien zetels wil winnen – foto: Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De campagne voor de verkiezingen op 26 september is begonnen met de kandidaatstelling en de steunbetuigingen voor de partijen die geen zetel haalden in de verkiezingen in 2014.

Eén partij – een combinatie van drie partijen die samen slechts drie kandidaten op de lijst hadden – viel af omdat het onvoldoende handtekeningen verzamelde. Hope van lijstrekker Mercedes van der Waals-Wyatt bleef steken op 66 krabbels, ver beneden de vereiste 146 handtekeningen – 1 procent van het aantal geldige stemmen tijdens de verkiezingen in 2014.

Overtuigend
De Christelijke Partij van Wycliffe Smith haalde die drempel overtuigend met 221 handtekeningen. Benjamin Ortega’s St. Maarten Development Movement (SDM) ging er met 191 ook ruim overheen. Gracita Arrindell’s People’s Progressive Alliance (PPA) met 165 handtekeningen en de One St. Maarten People Party van Lenny Priest met 150 mogen ook allebei meedoen.

Vrijgesteld
Op maandag leverden alle partijen hun kandidatenlijsten in bij Jason Rogers, de voorzitter van het Centraal Stembureau. Theo Heyliger’s UP, Frans Richardson’s Usp, minister-president William Marlin’s NA en parlementsvoorzitter Sarah Wescot-Williams’ DP zijn allemaal van de partij op 26 september. Deze partijen die al zetels haalden in 2014 zijn vrijgesteld van het ondersteunen van hun lijst met 146 handtekeningen.

Het Centraal Stembureau onderzoekt de kandidatenlijsten in een besloten bijeenkomst op vrijdag. Maandag laat het bureau aan de partijen weten of alles in orde is.

123 kandidaten
In totaal brengen de acht partijen 123 kandidaten naar voren; dat is 40 procent hoger dan het aantal kandidaten dat in 2014 aan de verkiezingen deelnam.

Er staan 22,302 kiezers geregistreerd. Indien de opkomst net als in 2014 op 70 procent blijft steken, betekent dit dat 15,611 stemmen zullen worden uitgebracht en dat het rechtstreeks winnen van een zetel 1,041 stemmen vereist.

Door Hilbert Haar