Airberlin passagier bij wachtruimte bodyscan | Foto: Dick Drayer

Airberlin passagier bij wachtruimte bodyscan | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Vroeger namen drugskoeriers meer cocaïne mee op weg naar Europa, nu zijn het meer koeriers met minder cocaïne. Drugsbendes spreiden hun risico om niet alles in een keer te verspelen.” Dat zegt Kenneth Hellement, hoofd van het douaneteam op Hato.

In 2015 werden 90 koeriers aangehouden met 133 kilo drugs bij zich. In de eerste zes maanden van dit jaar werden al net zoveel koeriers gearresteerd, maar met 57 kilo in hun bezit.

Dick Drayer liep een middag mee met het Hatoteam van de Douane

Tweerichtingsweg
“Het drugsverkeer is een twee-richtingsweg geworden: cocaïne en heroïne naar Nederland en Duitsland, Hash en XTC van daar naar Curaçao”, zegt Hellement. Met twaalf man controleert het Hatoteam in- en uitgaande passagiers en koffers.

Volgens de douane-man kan dat nu ook omdat de bodyscan sinds december weer werkt. Daarnaast heeft het team de beschikking over zes honden die verschillende drugs en grote sommen cashgeld kunnen ruiken.

Jongeren
“We halen bolletjesslikkers er nu makkelijker uit”, zegt Hellement. Dat gebeurt op basis van profilering. “Drugssmokkelaars vind je terug in alle lagen van de samenleving. Vooral jonge mensen, tussen 17 en 30 jaar wagen zich er aan. “Dat vind ik jammer, jongeren zijn toch de toekomst.”

Gesprekken met douanepersoneel leert dat profilering vooral gebaseerd is op gedrag. “We krijgen van zwarte mensen het verwijt dat we ze om hun kleur uit de rij halen, maar van witte mensen horen we hetzelfde.”

Volgens Norman Serphos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, kwam er schot in de aanpak van drugssmokkelaars nadat Duitsland aan de bel trok. “Die wisten in 2011 niet wat er gebeurde, toen Airberlin begon op Curaçao. In Duitsland hadden ze nog nooit zo’n grote toestroom van drugs van buiten gezien. Op het hoogtepunt was een kwart van de cellen in Düsseldorf gevuld met koeriers uit Curaçao.”

Hatorol
Het Gemeenschappelijk Hof en het Openbaar ministerie hebben een convenant afgesproken om de aanloop van grote hoeveelheden drugskoeriers in goede banen te leiden. Persrechter Sigmar Carmelia legt uit dat er elke twee weken een Hato-zitting is, waar koeriers worden berecht. “Het Openbaar Ministerie heeft een speciale Officier van Justitie toegewezen en wij stellen zittingruimte ter beschikking. Dat is geen lopende band werk, voor iedere verdachte wordt ruimte gemaakt om de juiste afwegingen te maken.”

De rechter volgt over het algemeen de strafmaat van het OM. “Er wordt door de rechter altijd gekeken naar de persoonlijke omstandigheden. Maar heel belangrijk is dat de rechter kijkt naar recidive: ben je hier voor het eerst of niet. En naar het gewicht van de hoeveelheid meegenomen drugs. Iemand die voor het eerst gepakt wordt en bijvoorbeeld een tot twee kilo cocaïne bij zich had, kan 24 maanden krijgen, waarvan twaalf voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.

Op weg naar de bolletjesscanner | Foto: Dick Drayer

Op weg naar de bolletjesscanner | Foto: Dick Drayer