De deelnemers oefenen de choreografie voor op de boot, een ode aan alle slachtoffers van de aanslag in Orlando op een homoclub – foto: John Samson

AMSTERDAM – De OCaN-boot vaart morgen toch mee tijdens de EuroPride in Amsterdam. Ondanks de verschillende afwijzingen voor subsidie, zijn ze op het laatste moment erin geslaagd om via sponsoren en de deelnemers zelf het nodige geld in te zamelen.

De boot moest dit jaar eigenlijk een upgrade worden van de Koninkrijksboot die vorig jaar meevoer tijdens de Gay Pride. Niet alleen de eigen Caribische Rijksdelen, maar dit jaar ook met andere Caribische eilanden die een band hebben met de Europese Unie. Maar dat plan is nu veranderd, omdat er uiteindelijk geen geld uit Brussel kwam. Om toch het geld rond te krijgen, is het een internationale boot geworden.

Geen geld uit Brussel
Aruba was vorig jaar voorzitter van de OCTA, een samenwerkingsverband van Caribische eilanden die een band hebben met de Europese Unie. Het eiland kwam daarom met het idee voor een boot speciaal voor de Caribische eilanden. Brussel zag dat plan wel zitten, maar toch kwam er geen subside. Volgens de organisatoren is dat te danken aan het aan de ‘enorme bureaucratie’ bij de Europese instellingen.

En ook op de Nederlandse ministeries hoefde OCaN niet te rekenen, tot grote teleurstelling. “Bij de ministeries was er geen budget of wilde ze geen precedent scheppen”, vertelt de Arubaanse Angelo Tromp, die zich van begin af aan heeft ingezet voor een Caribische boot.

‘Orlando-boot’
Zaterdag gaan er zo’n 110 mensen mee, voornamelijk van Caribische komaf. De boot van OCaN heeft bij het publiek in Amsterdam de bijnaam Orlando-boot gekregen, door de ode die de deelnemers doen tijdens de boottocht aan alle slachtoffer van de aanslag in juni op een gayclub in de Verenigde Staten.

Door John Samson