Deelnemers van Plastic Beach Party debatteren over het concept - foto: Ariën Rasmijn

Deelnemers van Plastic Beach Party debatteren over het concept – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Aruba wil een betere bestemming voor gebruikt plastic. Met het systeem ‘Plastic Beach Party’ kunnen burgers hun eigen recyclesysteem bouwen, met machines die plastic afval verwerken en daar nieuwe producten van maken.

Volgens mede-initiatiefneemster Christie Mettes voert Aruba jaarlijks 5000 ton plastic in, wat de op één na grootste hoeveelheid is in het Caribisch Gebied. Veel van dit plastic gaat naar de dump in het Parkietenbos en vervolgens de zee in. “Als dit plastic wordt verzameld en in kleine stukjes wordt gebroken waar nieuwe producten van gemaakt worden, dan bereikt minder plastic de dump”, zegt Mettes.

Het project is in de fase waar een groep burgers aan vijf concepten werkt, waarbij het hergebruikte plastic omgezet wordt in duurzame producten die specifiek gebruikt gaan worden in de landbouw, de natuur, het onderwijs, toerisme en de bouw. Dit gebeurt onder leiding van de ontwerper Lewis Just die speciaal naar Aruba is gekomen. Elke sector zal zijn eigen project krijgen. Voor de natuursector bestaat bijvoorbeeld het plan om vallen voor boa’s te maken.

Speelgoed
Voor het onderwijs ligt het plan voor een systeem dat speelgoed kan recyclen. Wanneer de projecten gekozen zijn, met input van de vertegenwoordigers van de sectoren, zullen de producten gemaakt en op de markt gebracht worden. Maar voordat het zover is moeten er eerst vier machines en een oven gemaakt worden waarmee deze groep zelf het plastic kan omzetten in de producten. Naar fondsen voor de machines wordt nog gezocht.

Door Ariën Rasmijn