Pink Pony Express zingt het volkslied van Madurodam. Foto: Pieter Hofmann.

Pink Pony Express zingt het volkslied van Madurodam. Foto: Pieter Hofmann.

AMSTERDAM – Cecilia Hendrikx van kunstcollectief Pink Pony Express vindt Madurodam de perfecte gelegenheid om het hele Koninkrijk te laten zien. “Omdat elk Nederlands kind er wel een keer komt. Als die dan iets van Curaçao of Statia ziet, krijgt die toch een ander beeld dan het eenzijdige beeld van nu.”

Op het Kwakufestival is vandaag gesproken over het Koninkrijk. De nadruk lag op de eenzijdige beeldvorming en het gebrek aan kennis ervan. Een voorbeeldcasus was hoe miniatuurpark Madurodam het Koninkrijk weerspiegelt. Onder andere kunstenaars, journalisten en beleidsmakers deden mee aan het programma.

Madurodam is een initiatief van de ouders van de Curaçaose verzetsheld George Maduro. In 1973 verscheen een maquette van Willemstad in het miniatuurpark. In 1991 verdween het centrum van Willemstad weer.

Sint Eustatius
In 2012 reisde Pink Pony Express naar Statia. Daar deden ze een project met basisschoolkinderen, die lokale gebouwen op schaal 1:25 namaakte. Fort Oranje werd verkozen tot het populairste gebouw. Het valt nog te bezien of die daadwerkelijk ook in Madurodam belandt.

Sinds een paar jaar onderhandelt het kunstcollectief met Madurodam. Het park zegt geen aanwijzingen te hebben dat er daadwerkelijk behoefte is aan Antilliaanse miniatuurgebouwen. “Ze houden zich stil”, vindt ‘tijdelijke Pony’ Jesper Buursink.

Weinig belangstelling
Madurodam is illustratief voor een breder probleem: een Nederlands gebrek aan belangstelling voor het Koninkrijk. Ron van der Veer, voorzitter van het Comite Koninkrijksrelaties: ”Heel veel mensen weten niet dat de Koninklijke Reddingsmaatschappij al 30 jaar samenwerkt met Citro, of dat de Rijksuniversiteit als 25 jaar co-assistenten levert aan het Sehos. Maar iedereen heeft er voordeel van.”

“Het Koninkrijk is onbemind omdat het totaal onbekend is. In het onderwijs is nauwelijks aandacht voor de geschiedenis van het Koninkrijk, waaronder de slavernij”, vindt Van der Veer. Hij krijgt bijval van meerdere gasten.

Kennis
Inmiddels wordt met minister Jet Bussemaker besproken om ook kennis van het Koninkrijk op te nemen. Van der Veer: “In Portugal weten eindexamenleerlingen alles van de Azoren, in Frankrijk alles van Martinique en Guadeloupe. Dat moet ook in de exameneisen opgenomen worden, anders is het te vrijblijvend.”

Door Pieter Hofmann