De praalwagen van carnavalsgroep Pasionada. Foto: Pieter Hofmann.

De praalwagen van carnavalsgroep Pasionada – foto: Pieter Hofmann

ROTTERDAM – Voor het eerst in de meer dan 30-jarige geschiedenis van Zomercarnaval rijdt in de stoet een praalwagen mee die aandacht vraagt voor LHBT-emancipatie. De wagen komt voort uit een samenwerking tussen carnavalsgroep Passionada Entertainment en LHBT-organisaties The Hang Out 010 en Rotterdam Pride.

Het voertuig is onder meer versierd met eenhoorns, roze flamingo’s en een regenboogvlag. De deelnemers zijn carnavalesk schaars gekleed in goudkleurige kledij, vaak met glitterspray in dezelfde kleur. De vrouwen dragen grote verentooien in het wit of in de kleuren van de regenboog. Gert-Jan Verboom (Hangout 010): “Het thema is New Age, daar staat de regenboogvlag centraal. En voor de LHBT-gemeenschap is het natuurlijk ook een heel belangrijk symbool.”

Een reportage door Pieter Hofmann

Boodschap
De praalwagen draagt een boodschap uit, maar houdt het subtiel. Verboom: “Dat past ook meer bij de jongeren van nu. Die willen het positief houden en er met zijn allen een feestje van maken. Onze jongeren, van wie ongeveer 80 procent een Caribische achtergrond heeft, zijn de boodschap. Zij lopen mee omdat ze hun cultuur, seksuele geaardheid en gender combineren.”

Runner-up carnavalskoningin Donna Bennett (rechts). Foto: Pieter Hofmann.

Runner-up carnavalskoningin Donna Bennett (rechts)- foto: Pieter Hofmann

Taboe
In veel Caribische gemeenschappen rust nog steeds een taboe op het openlijk uitdragen van een andere geaardheid. Dyonna Benett (Pasionada), runner-up carnavalskoningin van Curaçaose en Dominicaanse komaf, is ervan overtuigd dat de praalwagen dit taboe tegengaat. “Omdat je het niet ziet, praat je er minder snel over. Zodra je het ziet, dan wen je eraan en wordt het taboe minder. Zomercarnaval is een perfecte gelegenheid daarvoor.”

Taboe of niet, de deelnemers krijgen hoofdzakelijk positieve reacties. Benett: “Ik heb meer positieve reacties gehoord dan negatieve. Die negatieve reacties maken verder niet uit, we denken alleen aan het positieve vandaag.”

Door Pieter Hofmann