Kinderarts in opleiding Van Der Maele ontfermt zich in de Family Room over een patiëntje | Foto: Dick Drayer

Kinderarts in opleiding Karolien van der Maele ontfermt zich in de ‘Family Room’ over een patiëntje | Foto’s: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Het nieuwe ziekenhuis heeft wel ruimte gereserveerd om de functionaliteit van een Ronald McDonald house of familyroom aan te kunnen bieden. Dat zegt USONA-woordvoerder Jacques Heijde. “We hebben zelfs overleg gevoerd met de gelijknamige charity over hoe die ruimte moet worden ingevuld.”

De ministerraad moet nog besluiten of die plek ingevuld wordt door het Ronald McDonald house zelf. Deze week lekte een bericht uit de ministerraad dat besloten zou zijn deze club te weren in het nieuwe ziekenhuis, omdat de naam verbonden is aan het fastfoodketen McDonalds en dat zou een verkeerde associatie zijn voor kinderen.

Een reportage door Dick Drayer

13 procent
Claudia Rigaud, directeur van de Ronald McDonald stichting , zegt dat een gedeelte van de 200 duizend gulden die nodig is om in het nieuwe ziekenhuis te starten al binnen is.

“De huidige exploitatie in het oude Sehos wordt voor 13 procent gesponsord door de fastfoodketen McDonalds. Dus om nou te stellen dat we hier broodjes hamburger verkopen, dat slaat nergens op.”

Directeur Ronald McDonalds charity Claudia Rigaud

Directeur Ronald McDonalds charity Claudia Rigaud

Onrust
De onrust onder de 35 vrijwilligers is wel groot. Zij kunnen zich net als het verplegend personeel en de kinderartsen niet voorstellen dat ze er niet bij zijn als het nieuwe ziekenhuis in mei 2018 wordt opgeleverd.

Kinderarts Karolien van der Maele is er sowieso niet bij, ze is in opleiding. Voor haar is een voorziening als die van het Ronald McDonald house nodig. “Je kan misschien zonder, maar je wil natuurlijk de optimale zorg geven voor je patiënt en daar horen de ouders bij.”

Ouders
Een van die 3000 ouders die sinds 2012 binnen kwam voor opvang is Dayanara Paulina. Blessing, haar dochtertje kreeg in 2012 – ze was toen drie – kanker en beiden werden in het Sehos opgevangen door de toen net geopende Ronald McDonald Family Room.

“Wat premier Whiteman zich niet realiseert”, zegt Dayanara, “is dat een ziek kind je leven overhoop haalt. Je hele familie wordt er in meegezogen. Dat is moeilijk en heel zwaar.”

Haar dochter is inmiddels zeven en heeft goede prognoses. “En ik ben nog steeds welkom bij Ronald McDonalds in het Sehos, als ik voor controle langskom. Ze zijn een echte familie voor me. Dat mag niet verloren gaan.”

Door Dick Drayer