Catcher Ramiro Balentina van het Curaçaos honkbalteam. Foto: Pieter Hofmann.

Catcher Ramiro Balentina van het Curaçaos honkbalteam – foto: Pieter Hofmann.

HAARLEM – Catcher Ramiro Balentina kan het na afloop nauwelijks bevatten. In de laatste inning verspeelt Curaçao een 6-3 voorsprong op Australië. In de verlenging verspeelt het team opnieuw een voorsprong en gaat het definitief mis: 7-8.

Balentina: “In de negende inning dachten de jongens: we hebben gewonnen, denk ik. Dat was onze nekslag. Tot je 27 uit hebt, heb je nog niet gewonnen.”

Een reportage door Pieter Hofmann

Dat blijkt: de Curaçaose verdediging wisselt acrobatische vangballen af met onbegrijpelijke missers. De laatste veldfout wordt fataal. De Australiërs winnen de spectaculaire wedstrijd in de twaalfde inning.

Door de nederlaag speelt Curaçao zaterdag om de vierde en vijfde plaats op de Honkbal Week Haarlem (HWH). Taiwan is de tegenstander. “Ons doel was om minstens derde te worden. Dat is net niet gelukt. Of het toernooi nu mislukt is? Voor mij wel. We hadden veel kansen om te winnen, maar dat hebben we niet gedaan”, zegt Balentina.

Eén Koninkrijk, twee teams
Op de HWH is Curaçao indirect door twee teams vertegenwoordigd. De catcher begint te grinniken bij de vraag waarom Curaçao een apart team heeft, terwijl Oranje zichzelf het Koninkrijksteam noemt en veel Curaçaoënaars in de selectie heeft. “Het is altijd zo geweest dat we een team van Curaçao hadden, nu hebben ze een Koninkrijksteam. Maar wij willen ook blijven spelen.”

Profs
Toch vissen de beide teams niet in dezelfde vijver. Balentina: “De spelers van het Koninkrijk zijn meestal de profs of de jongens die in Nederland spelen. Onze selectie is meestal gebaseerd op jongens die in Curaçao spelen. Dat is het verschil. Eén Koninkrijk, twee teams, ja.”

Door Pieter Hofmann