Het onderzoek staat onder leiding van de landsrecherche. Foto: OM

Het onderzoek staat onder leiding van de landsrecherche. Foto: OM

PHILIPSBURG – Het voormalig hoofd van de veiligheidsdienst St. Maarten VDSM, de 41-jarige James Richardson, is gearresteerd door leden van de Landsrecherche en agenten van politie. Ook zijn huis is doorzocht in verband met een onderzoek inzake verduistering en witwassen, zo laat het Openbaar Ministerie weten.

Ook zijn er doorzoekingen verricht in een hotelkamer en bij een verhuisbedrijf. Administratie, geld, waardevolle goederen, een auto en gegevensdragers zijn in beslag genomen. Richardson wordt verdacht van verduistering en het witwassen van geld voor een bedrag van 800.000 gulden tussen 2011 tot 2013.

Malversaties
Het toenmalig hoofd van de veiligheidsdienst is al in opspraak sinds 2013. Destijds vroeg toenmalig minister-president Sarah Wescot-Williams overheidsaccountantsbureau SOAB een onderzoek in te stellen naar mogelijke malversaties bij de veiligheidsdienst. Volgens Wescot-Williams waren er ‘serieuze aanwijzingen’ van financiële onregelmatigheden bij de dienst.
De landsrecherche heeft de zaak sinds medio 2015 in onderzoek. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten, aldus het OM.

Toezicht
De veiligheidsdienst staat onder toezicht van een commissie bestaande uit twee onafhankelijke rechters en een lid van de Raad van State. De dienst houdt zich bezig met onderzoek naar groepen en personen die een potentiële bedreiging vormen voor de democratie en met integriteitsonderzoeken voor de overheid. Ook levert de dienst achtergrondinformatie over kandidaten voor vertrouwensposities binnen het overheidsapparaat.

Door John van Kerkhof