Bewoner Jaap de Vries wil een zaak aanspannen tegen Valero - foto: Sharina Henriquez

Bewoner Jaap de Vries wil een zaak aanspannen tegen Valero – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – De regering hoopt deze week een akkoord te bereiken met oliemaatschappij Valero over de overname van de raffinaderij op Aruba. Maar enkele buurtbewoners vechten al tien jaar voor meer duidelijkheid en compensatie voor het storten van asbest door de Amerikaanse raffinaderij-eigenaar.

“Ik ga door”, zegt Jaap de Vries, een van de bewoners aan de Fort Heuvelstraat die in 2006 met stort te maken krijgen. Hij heeft Valero in mei aansprakelijk gesteld voor alle schade aan gezondheid en waardedaling van zijn huis. Na twee brieven, krijgt hij op 13 juli bericht: het bedrijf concludeert op basis van de meegestuurde foto, dat daar geen asbest of andere gevaarlijke stoffen liggen.

“Ja, dat weet ik ook, want de asbest is allang begraven. Maar de foto was om een algemene indruk te geven van wat er aan de hand is. En dat gebruiken zij nu om naar mij terug te schrijven dat er niets aan de hand is”, reageert De Vries. Hij wil dan ook een zaak aanspannen, want van de overheid verwacht hij niets.

‘Niets meer waard’
De Vries heeft een grote hoeveelheid foto’s genomen van de situatie in de afgelopen tien jaar. Hij vreest vooral de schade in het jaar na de stort, toen de plastic zakken asbest nog ruim een jaar in de buitenlucht lagen, voordat er zand over werd gestort.

Ook de overburen, familie Simons, zijn bezorgd. Zij waren bezig een zwembad te bouwen toen van de ene op de ander dag een rood lint werd gespannen tussen hun tuin en het raffinaderijterrein, voordat er een hek stond. Daarop stond ‘danger asbestos’. Tien jaar verder is er nog altijd een groot gat in hun tuin. “Het heeft geen zin om er iets aan te doen. Ons huis is toch niets meer waard”, zegt vader Simons.

Containers
Volgens Mike de Meza, die als minister van Energie, Economie en Milieu verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met Valero, ligt er inderdaad asbest. Maar Valero heeft volgens hem gezegd dat het veilig in containers is opgeslagen. “Daar zijn foto’s van. Nee, ik heb ze niet gezien, maar mijn onderhandelingsteam wel.” Leider van dat team, Richard Arends, zegt echter niet op de hoogte te zijn van foto’s van asbest in containers.

Onlangs werd bekend dat regering en Valero bij de overname zullen schikken over de milieuschade.

Door Sharina Henriquez