Bewaking bij de rechtszaal tijdens - foto: Janita Monna

Bewaking bij de rechtszaal – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Drie keer 24 jaar. Dat eiste advocaat-generaal Ton van der Schans tegen Carlos Wanga, Gerson Cueto-Pacheco en Rayan Frans in het Hoger Beroep in de zaak Country Garden. Dat diende maandag en dinsdag in Kralendijk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de drie mannen betrokken bij de moord op Thursten Scholts en Francis Lourens, begin 2014.

Maar ook na de afgelopen zittingsdagen blijven er veel vragen. Over wie in de nacht van 23 op 24 januari 2014 precies welke rol gespeeld heeft, kwam geen duidelijkheid.

Scenario
Geen van de drie mannen heeft in deze zaak ooit een bekennende verklaring afgelegd. De veroordeling door het gerecht in eerste aanleg gebeurde op basis van een scenario dat uiteindelijk voor het meest waarschijnlijke werd gehouden: de dood van Scholts en Lourens zou drugs gerelateerd zijn. Beide mannen zouden door Cueto-Pacheco en Wanga zijn gedood, in opdracht van Frans.

De rechter achtte destijds moord met voorbedachten rade niet bewezen, en veroordeelde daarom Wanga en Cueto-Pacheco tot 24 jaar wegens doodslag. Frans kreeg 16 jaar voor uitlokking van de dood van Scholts.

‘Tunnelvisie’
Frans werd in het Hoger Beroep bijgestaan door advocaat Inez Weski. Zij uitte op de tweede zittingsdag forse kritiek op de kwaliteit van het dossier van haar cliënt. In haar pleidooi stelde de advocaat dat de hele zaak ‘op drijfzand’ was gebaseerd. Ze waarschuwde, verwijzend naar de zaak Spelonk, voor een tunnelvisie. Frans heeft altijd volgehouden op geen enkele manier betrokken te zijn geweest bij de dubbele moord. En volgens Weski is er niet voldoende wettig en overtuigend bewijs om Frans te veroordelen.

Advocaat Mounir Alam van Cueto-Pacheco had eveneens kritiek op het onderzoek. Hij sprak van ‘niet in vrijheid afgelegde verklaringen’, zelfs van ‘gestapomethoden’. Zijn cliënt zou Scholts ontmoeten om te spreken over een kwestie over verdwenen drugs. Aan wat er die nacht vervolgens gebeurde had hij, volgens zijn advocaat, part noch deel.

Ook Wanga had een rol in wat er is gebeurd, die bewuste nacht, maar Lourens en Scholtz heeft hij niet om het leven gebracht, zo betoogde zijn advocaat Ernst Wesselius. Aangenomen wordt dat Wanga beide slachtoffers met een vuurwapen zou hebben beschoten. Maar aan de getuigenverklaringen die dat ondersteunen, kan volgens Wesselius ernstig worden getwijfeld. “Het was die nacht aardedonker. (…) Deze getuigen hebben wel schoten gehoord, maar verder in feite niets gezien”.

Uitspraak van het Hoger Beroep volgt op 28 juli. Het vonnis wordt via videoconferencing uitgezonden vanuit Willemstad, zodat de verdachten in Nederland en Bonaire het kunnen volgen.

Door Janita Monna