Advocaat Achim Henriquez praat met buurtbewoners - foto: Deya Mensche

Advocaat Achim Henriquez praat met buurtbewoners – foto’s: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Boze bewoners van de Drielstraat en Marie Pampoen zijn vanmorgen bijeen gekomen met de eis dat het Baoase resort de grote poort, die de toegang tot het openbare strand verspert, verwijdert. Buurtbewoner en kunstschilder Garrick Marchena heeft een advocaat in handen genomen. Volgens hem is ‘deze situatie al jaren aan de gang’.

Minister Suzy Camelia-Römer (Ruimtelijke Ontwikkeling) – die onlangs een strenger beleid op illegale bouw aankondigde – is ’s morgens vroeg langsgegaan om poolshoogte te nemen. Even later eisen bewindslieden, bezorgde bewoners en diverse vissers dat Baoase Luxury Resorts de poort weghaalt.

Onrechtmatig
Vanmorgen heeft de advocaat van de bewoners, Achim Henriquez, vergunningen bij het Kadaster gecontroleerd en geconstateerd dat het strand aan het einde van de Drielstraat openbaar terrein is. Het blokkeren van de weg en het gebied zou daarom onrechtmatig zijn.

Baoase removes gate

Volgens Ad van der Valk, eigenaar en vertegenwoordiger van Baoase, helpt het resort de overheid met het onderhoud van het strand en de straat als het volloopt door regen. Hij houdt vol dat de poort op hun privé terrein staat. Onlangs heeft het resort Atlantis Appartements gekocht, en Van der Valk beargumenteert dat ze hiermee het betreffende terrein ook hebben gekocht. Henriquez zegt dat dit niet het geval is volgens de documenten van het Kadaster, en dreigde met verdere juridische stappen als Baoase de poort niet onmiddellijk zou verwijderen.

Garrick Marchena

Garrick Marchena

Respect voor bewoners
“Dit is onacceptabel, het kan niet zo zijn dat er illegale bouwsels opgetrokken worden waarmee de lokale bevolking geweerd wordt van een openbaar gebied”, zegt Marchena. “Ik heb niets tegen ontwikkeling maar het moet wel op een legale manier gebeuren met respect voor de bewoners.”

Sommige verontwaardigde bewoners geven aan dat de onlangs aangebrachte poort van Baoase niet het enige illegale bouwsel is. Iets verderop is er ‘verdachte’ bebouwing van hout, en een ijzeren poort met een hangslot waardoor de vissers geen toegang kunnen krijgen tot het strand.

Hek
Tegen het middaguur, onder toezicht van een functionaris van Dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting (DROV), heeft Baoase de poort verwijderd. Het resort heeft de opdracht gekregen om het ijzeren hek bij het strand ook weg te halen, maar dat is nog niet gebeurd. De bewoners slaan de handen ineen om te voorkomen dat de hotelier weer een poort neerzet, of op een andere manier hen de toegang tot het publieke strand ontneemt.

Het ijzeren hek moet nog weggehaald worden

Het ijzeren hek moet nog weggehaald worden

Door Deya Mensche