Foto: Ariën Rasmijn

Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Premier Mike Eman zegt ‘bijzonder trots’ te zijn op de bijdrage die hij heeft geleverd aan de lobby voor Nederland voor de niet-permamente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. “Bovendien heeft Aruba veel nieuwe contacten en een wereldpodium voor haar duurzame activiteiten eraan overgehouden”, aldus de premier.

Nederland gaat naar alle waarschijnlijk de zetel delen met Italië, nadat beide landen tijdens de stemrondes  gelijk opliepen.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Mike Eman

“We hebben enorm veel energie gestoken in de campagne voor Nederland en tot het laatste moment was ik constant bezig met het bellen van premiers in de regio en in de Pacific en met met permanente vertegenwoordigers”, vertelt Eman. Ook zegt de Arubaanse premier Eman uiteindelijk ook door de Nederlandse minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking te zijn benaderd voor zijn mening over het besluit om een compromis te sluiten met Italië over de zetel.

Lokale kritiek
Dat de premier van Aruba zoveel tijd heeft gestoken in de lobby voor de VN-zetel voor Nederland heeft Aruba belangrijke contacten en een podium geleverd om haar duurzaamheidsplannen aan andere landen te tonen, aldus Eman. Die activiteiten hebben hem echter lokaal kritiek opgeleverd. Zo zou hij te vaak afwezig zijn geweest om landsaangelegenheden aan te pakken.

Eman vindt echter dat hij zijn werkzaamheden als premier goed heeft kunnen combineren met zijn lobby-werk. Wel geeft hij toe dat bij zijn afwezigheid tijdelijk een ‘vacuum’ ontstond en dat de effecten van zijn lobby-werkzaamheden minder makkelijk uit te leggen zijn aan de lokale bevolking.

Door Ariën Rasmijn