André Bosman - foto: Suzanne Koelega

André Bosman – foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – Het voltallige Arubaanse parlement is woedend op het VVD-voorstel om strengere eisen te stellen aan alle Antillianen en Arubanen die naar Nederland willen verhuizen. Kamerlid André Bosman reageerde gisteren afwijzend en verbaasd op de actie van Aruba.

Bosman vindt het ‘bijzonder’ dat het Arubaanse parlement zich nu zo uitdrukkelijk met de wetgeving van Nederland bemoeit. En van discriminatie is er geen sprake, stelt de VVD, eerder dat de eilanden met twee maten meten. Europese Nederlanders die nu naar Aruba, Curaçao en Sint Maarten willen verhuizen, moeten daar volgens de lokale wetgeving eerst aan verschillende eisen voldoen. De VVD vindt dat ook Nederland strengere eisen mag stellen aan Nederlanders uit de Caribische rijksdelen.

John Samson in gesprek met André Bosman (VVD)

Het Arubaanse parlement heeft afgelopen weekend een motie unaniem aangenomen, waarin zij de VVD verzoekt om het wetsvoorstel onmiddellijk in te trekken, omdat de wet Antillianen en Arubanen zou discrimineren. Aruba verzoekt ook andere partijen om de Bosmanwet af te wijzen wanneer het in de Tweede Kamer wordt behandeld.

‘Al dertig jaar bezig’
Met de wet wil de VVD voorkomen dat ‘kansarme Antillianen’ naar Nederland verhuizen. Nederland is al dertig jaar bezig om problematieken rondom Antilliaanse Nederlanders aan te pakken, vertelt Bosman. “We hebben ongeveer een miljard euro uitgegeven aan werkgelegenheidsprojecten, schooluitval, en al dat soort zaken. En er is geen effect. Dus uiteindelijk zul je toch een stap moeten zetten.” En die stap is volgens de VVD dus strengere vestigingseisen voor Antillianen en Arubanen.

Vijf jaar lang stilte
Bosman vindt het raar dat het voltallig Arubaans parlement nu pas in actie komt. De Arubaanse politici zouden, net als die van Curaçao en Sint Maarten al vijf jaar niet open staan voor discussies over zijn plannen: “Ik heb vanaf dag één al de hand uitgestoken omdat ik eigenlijk een Rijkswet wil, met dezelfde wetgeving als die van de eilanden.” De VVD’er zegt nog steeds open te staan het gesprek aan te gaan met politici van de eilanden, maar de behandeling van de wet gaat door.

Behandeling weer uitgesteld
Omdat Nederland rechtstreeks met Europese regels te maken heeft, is het Nederland niet toegestaan om Antilliaanse Nederlanders strenger te behandelen dan burgers uit andere EU-landen. Het debat over de Bosmanwet zou eigenlijk deze week plaatsvinden, maar die is verschoven naar september als de Kamer terug is van reces.

Door John Samson