otmar

Otmar Oduber, minister van Toerisme. – Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Het conflict tussen Otmar Oduber (minister van Toerisme)  en de hotelorganisatie AHATA over een nieuwe wet, die het aantal all-inclusive hotels op Aruba zal beperken, heeft zijn hoogtepunt bereikt nu AHATA geen deel meer uitmaakt van het bestuur van de Aruba Tourism Authority (ATA).

Minister Oduber wil een nieuwe wet invoeren die voorkomt dat hotels kunnen overgaan tot een all-inclusive systeem of kunnen verkopen aan exploitanten die dit systeem gebruiken. ATA steunt dit. Aruba Hotel and Tourism Association (AHATA), die bijna alle hotels op Aruba vertegenwoordigt en die volgens de wet altijd drie leden moet hebben in het bestuur van ATA, is het echter niet eens met het wetsvoorstel. De afgelopen weken hebben minister Oduber en AHATA in vergaderingen en in de media over dit onderwerp gediscussieerd. Donderdag hebben de drie AHATA-leden, die in het bestuur van de ATA zitten, hun ontslag ingediend.

AHATA
Een officiële verklaring over de huidige situatie heeft AHATA niet gegeven. AHATA-directeur James Hepple zegt dat hij niets kan loslaten in verband met een geheimhouding afspraak. ATA directeur Ronella Tjin Asjoe-Croes verklaarde vrijdag tijdens een persconferentie dat de reden zeker niet kan zijn dat het management van de ATA slecht is. Bestuursvoorzitter Jossy Laclé zegt ook niet te weten waarom de drie AHATA vertegenwoordigers hun besluit genomen hebben.

Eman steunt Oduber
Ondertussen neemt premier Mike Eman ook stelling in dit conflict. Tijdens een persconferentie zei de bewindsman dat ‘de Arubaanse regering de minister van Toerisme en de nieuwe all-inclusive wet steunt.’ Volgens de premier ‘staat het algemeen belang van Aruba op het spel.’ “All-inclusive hotels waar toeristen niet uit komen om de rest van het eiland te verkennen komen niet ten goede aan allen die afhankelijk zijn van de toeristische sector.”

Door Ariën Rasmijn