Aruba op koers, maar 'fingers crossed', zegt CAft - foto: Sharina Henriquez

Aruba op koers, maar ‘fingers crossed’, zegt CAft – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – College Aruba Financieel Toezicht (CAft) ziet nu geen aanleiding voor extra maatregelen voor de Arubaanse regering om haar overheidsfinancien op orde te brengen.

Maar voorzitter Age Bakker zegt ook: “Let’s keep our fingers crossed.” De heropening van de raffinaderij met Citgo speelt vooralsnog geen rol. Zelfs zonder die inkomsten, ziet er naar uit dat Aruba de norm van twee procent begrotingstekort dit jaar gaat halen. “Het zal alleen meer comfort brengen.”

Risico’s
Toch ziet CAft nog risico’s: de stijgende personeels- en ziektekosten. “Het aantal ambtenaren daalt maar de kosten nog niet.” Voor de ziektekosten ziet het College het wat positiever maar komt daar in september op terug.

Dringend advies heeft Caft wel achtergelaten: een plafond van 1,5 tot 2 procent van de totale uitgaven voor vergoedingen aan publiek-private partner (PPP) projecten. Die norm heeft Aruba al overschreden. Er lopen nu vier grote PPP’s waaronder uitbreiding van het ziekenhuis. De regering wil nieuwe projecten, zoals een openbare mavo, havo, vwo-school. Maar daarvoor zegt CAft is geen ruimte meer.

Door: Sharina Henriquez