Foto: Dick Drayer

Ruim honderd mensen waren aanwezig bij de ‘Wake voor Orlando’ | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Het kan ook hier gebeuren, er hoeft maar één gek te zijn. Maar Curaçao is tolerant tegenover homo’s, lesbiennes, bi-seksuelen en transgenders (LGBT). We krijgen heel veel bijval”, vertelt Frank Holtslag, manager van het Floris Suite Hotel. Vrijdagavond kwamen ruim honderd mensen daar af op de ‘Wake voor Orlando’.

Bijna vijftig mensen vonden vorige week de dood bij de terroristische aanslag op homo-bar Pulse in de Amerikaanse stad Orlando. 53 mensen raakten gewond, enkelen van hen zijn nog aan het vechten voor hun leven. Het is de dodelijkste schietpartij ooit die in de Verenigde Staten door één enkele schutter werd uitgevoerd.

Luister naar de reportage van Dick Drayer

Afwezig
Grote afwezige bij de wake was de kerk.”Bisschop Luis Secco was wel uitgenodigd, maar ik heb hem niet gezien”, zegt Mario Kleinmoedig van de homobeweging FOKO. Mohammed Khatib, voorzitter van de Curaçao Moslim Society, was er wel. Maar tot verrassing van de organisatie was hij weg op het moment dat hem gevraagd werd een woord tot het publiek te richten. In een reactie zegt Khatib dat hij niet werd aangekondigd bij de opening en dat dat wel zo netjes was geweest. “Zeker als je bedenkt dat deze verschrikkelijke daad van terrorisme door een moslim is gepleegd.”

VS-Consul-generaal Margaret Hawthorne | Foto: Dick Drayer

VS-Consul-generaal Margaret Hawthorne | Foto: Dick Drayer

Dankbaar
Ook Margaret Hawthorne was uitgenodigd. De Consul-generaal van de Verenigde Staten benadrukte dat LGBT-mensen nog steeds intolerantie en discriminatie ondervinden in haar land.

Maar, zo voegde zij er aan toe: “We worden als land meer gekenmerkt door de manier waarop de slachtoffers hun leven geleefd hebben dan door de haat van de man die dat leven wegnam van hen.” Hawthorne is de Curaçaose gemeenschap dankbaar dat er – net als elders in de wereld – ook hier op het eiland een herdenking is georganiseerd. “Dat betekent voor ons, als land heel veel.”

Hoewel Curaçao, zeker onder de LGBT-gemeenschap bekend staat als gay-friendly, zegt Kleinmoedig dat de onderliggende cultuur nog steeds zeer afwijzend staat tegenover ‘anders seksuelen.’ “Dat is wat we moeten aanpakken op Curaçao. ook in de kerk. Blijf je grappen maken over mariku’s? Blijf je in de kerken prediken dat je geen problemen hebt met hen, maar dat God ze zal straffen? Dan creëer je juist het soort frustratie dat Omar Marteen, de schutter van Orlando heeft geholpen het monster te worden dat hij werd.”

Door Dick Drayer