Deken van de Orde van Advocaten, Rogier van den Heuvel | Foto's Dick Drayer

Deken van de Orde van Advocaten, Rogier van den Heuvel | Foto’s Dick Drayer

WILLEMSTAD – Rogier van den Heuvel verwacht geen problemen voor verdachten die sinds donderdag vastzitten en zich geen advocaat kunnen veroorloven. De Deken van de Orde van Advocaten denkt dat het Hof soepel omgaat met de afwezigheid van gefinancierde rechtsbijstand. 57 advocaten staken vier dagen en zijn maandag pas weer beschikbaar voor nieuwe cliënten. 

Eén van de hete hangijzers is de hoogte van de vergoedingen voor advocaten in zaken waarbij rechtsbijstand wordt toegevoegd, de zogenaamde pro-deo zaken. Die vergoeding bedraagt als sinds de begin jaren negentig negenhonderd gulden bruto. “Daar kunnen we het echt niet meer voor doen”, zegt Van Den Heuvel.

Luister naar de reportage van Dick Drayer

Kritische brief
Aanleidingen om nu druk op de ketel te zetten is de reactie van het Hof op een kritische brief van de advocaten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran en zijn kantoorgenoot Paula Jansen over de strafrechtspleging.

“Daarbij zegt het Hof dat best van gedachten te willen wisselen, maar dat er hier en daar ook advocaten zijn gesignaleerd die het met de meest recente rechtspraak van de Hoge Raad niet al te nauw nemen en daarom steken laten vallen in die strafrechtspleging. Het Hof legt daarmee de bal terug bij de advocatuur”, zegt Van Den Heuvel.

“Dat is terecht, maar het moet wel uit de lengte of de breedte komen. Als een advocaat voor die negenhonderd gulden de hele zaak moet  doen, dan kun je niet in alle redelijkheid verwachten dat op alle fronten maatwerk kan worden geboden.”

Erica Wever van Minority's Curaçao

Erica Wever van Minority’s Curaçao

Curaçao Minorities
Erica Wever van ‘Curaçao Minorities’ ondersteunt de actie van de advocaten. Zij helpt met haar organisatie minima als ze in aanraking komen met Justitie. “Ik snap heel goed dat deze beroepsgroep aan de bel trekt en in actie komt, zou ik ook doen. Ik wijs naar de overheid. Die zou het publiek moeten inlichten over de gevolgen van de actie. Mijn cliënten weten niet waar ze nu staan, zonder advocaat.”

Mensen die in de komende vier dagen worden aangehouden kunnen, als zij aanspraak maken op rechtsbijstand, in beginsel niet verhoord worden volgens de Hoge Raad. “Daarmee hou je het proces natuurlijk op”, zegt Van Den Heuvel.

“Maar het is uiteindelijk een afweging om te wachten tot maandag en of er dan een advocaat beschikbaar is of je zendt hem nu heen om hem later te vragen terug te komen.” De Deken benadrukt dat alle zaken die voor donderdag zijn aangebracht, gewoon doorgaan. “Die mensen zullen geen hinder ondervinden van onze actie.”

Door Dick Drayer