Sir Richard Branson. Foto Today / Milton Pieters

Sir Richard Branson. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De Britse zakenman Sir Richard Branson sprak woensdag vol lof  over de regering van Sint Maarten, omdat die de dag daarvoor had besloten om de regeling voor een haaien reservaat voor onbepaalde tijd te verlengen.

Branson sprak zijn lof uit tijdens een persconferentie woensdag op Sint Maarten over de bescherming van haaien in de buurt van het eiland. In 2012 tekende Sint Maarten een akkoord voor het reservaat voor een periode van tien jaar. Branson deelde ook schouderklopjes uit aan Grenada, de Cayman Islands, en Curaçao voor reservaten die of al een feit zijn, of spoedig realiteit gaan worden. 

“Voor deze overheden zijn haaiend levend meer waard dan dood,” zei Branson. “We zijn verrukt en bemoedigd door deze gedurfde acties ter bescherming van Caribische ecosystemen. De oceanen zouden niet hetzelfde zijn zonder haaien en roggen. Haaien worden wereldwijd twee keer zo snel afgeslacht dan dat ze zich kunnen voortplanten.”

Cruise schepen
Na de complimenten hield de miljardair het voor gezien. Een vraag over het effect van plannen van de Virgin Group om in 2020 actief te worden in cruise toerisme werd overgelaten aan Luke Warwick, directeur van de Pew Charitable Trusts. Volgens Warwick zijn cruise schepen niet het probleem voor de slinkende haaien populatie: “Er spelen veel factoren mee, maar het grootste probleem is overbevissing.”

Veertien reservaten
Met de creatie van haaien reservaten in vier Caribische jurisdicties komt het aantal reservaten in de wereld op veertien. Tezamen beslaan deze een oppervlakte van 15.5 miljoen vierkante kilometer.

Door Hilbert Haar