5 mei 2013, Helmin Wiels wordt vermoord op het strand van Marie Pampoen | Foto: Dick Drayer

Helmin Wiels werd op 5 mei 2013 vermoord op het strand van Marie Pampoen | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De politie in Nederland heeft op verzoek van het Openbaar Ministerie van Curaçao een aanhouding verricht in de moordzaak op Helmin Wiels. Wie er is aangehouden is niet bekend gemaakt. Wel dat de man of vrouw verdachte is in beide onderzoeken: Magnus en Maximus.

In de zaak Magnus gaat het om het onderzoek naar de uitvoerders van de moord, die in mei 2013 op het strand van Marie Pampoen werd gepleegd. In die zaak is de schutter, Elvis ‘Monster’ Kuwas veroordeeld tot levenslang.

OM-woordvoerder Guillano Schoop in gesprek met Dick Drayer

Verdachten
Onder de naam Maximus doet het Recherche Samenwerkingteam RST in Willemstad onderzoek naar de intellectuele daders, oftewel de opdrachtgevers van de moord op de populaire politicus. In die zaak zijn twee verdachten: oud-MFK-minister van Financiën, George Jamaloodin en loterijkoning Robbie dos Santos. Die laatste werd in maart veroordeeld wegens belastingontduiking en witwassen van geld.

In zowel de Magnus als de Maximus zaak is er nog een andere verdachte: Burney ‘Nini’ Fonseca. Hij wordt gezien als de organisator verbonden met de NLS-bende in Koraal Specht. Hij zou Kuwas en wat handlangers opdracht hebben gegeven. Het OM verdenkt Jamaloodin ervan die opdracht aan Burney ‘Nini’ Fonseca te hebben gegeven.

Duidelijkheid
OM-Woordvoerder Guillano Schoop in Willemstad wil niet veel kwijt over de aanhouding. “Daardoor kan het onderzoek verstoord worden”, aldus Schoop. “De man of vrouw moet gehoord worden in de komende dagen. Dat gebeurt in Nederland. We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen.” Of de verdachte wordt overgebracht naar Curaçao is nog niet bekend.

Minister Nelson Navarro heeft donderdag op de wekelijkse persconferentie gezegd dat het Openbaar Ministerie zicht heeft op de opdrachtgevers van de moord op Wiels. De Justitieminister ging zelfs zo ver door te stellen, dat de namen van deze mensen nog voor de verkiezingen van 30 september bekend zullen zijn.

Door Dick Drayer