De in beslag genomen Porsche Cayenne (2015) is voor 56.000 euro geveild, nieuwprijs zo'n 97.000 euro - foto: Openbaar Ministerie Curaçao

De in beslag genomen Porsche Cayenne (2015) is voor 56.000 euro geveild, nieuwprijs zo’n 97.000 euro – foto: BVA Auctions

AMERSFOORT – Luxe auto’s afkomstig uit de onderwereld op Curaçao, zijn vandaag in Amersfoort geveild. Daarmee is justitie vandaag vooralsnog zo’n 165.000 euro rijker geworden. 

Het gaat om verschillende luxe auto’s, waaronder twee Porsches en een Audi die vorig jaar in beslag zijn genomen bij één actie. Het is opmerkelijk dat de auto’s nu al geveild zijn, omdat er nog steeds een onderzoek loopt naar de eigenaren. Zij moeten nog voor de rechter verschijnen voor het witwassen van geld.

John Samson vroeg aan woordvoerder Norman Serphos waarom de auto’s juist in Nederland worden geveild

Auto’s in brand
De auto’s die vandaag zijn geveild, zijn met name uit veiligheidsredenen meteen naar Nederland gebracht. Bij het depot op het eiland zelf zijn ze niet veilig: er wordt serieus rekening mee gehouden dat criminelen de auto’s zouden stelen of in brand zouden steken. “Mensen vinden het dan ook niet prettig om in zo’n auto op het eiland rond te rijden”, aldus woordvoerder Norman Serphos van het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

Het is voor het eerst dat het eiland in Nederland goederen laat veilen. Het OM laat weten ‘zeer tevreden’ te zijn over de opbrengst van ruim 320.000 Antilliaanse guldens. Verwacht wordt dat zo’n veiling vaker in Nederland zal worden gehouden, als het niet op het eiland zelf kan.

‘Afpakteam’
Op Curaçao is vorig jaar een zogeheten Afpakteam opgericht. Wie met illegaal geld iets koopt, kan erop rekenen dat justitie ze op een zichtbare manier afpakt en ze zo snel mogelijk op de veiling zet. De eigenaren krijgen eerst een keuze. Doen zij niet vrijwillig afstand van de voertuigen, dan neemt justitie ze alsnog in beslag en worden de personen daarna strafrechtelijk vervolgd voor witwassen.

Behalve auto’s en vrachtwagens, worden nu ook regelmatig verschillende villa’s, boten en bankrekeningen in beslag genomen. De opbrengst gaat naar een speciaal fonds gericht op het bestrijden van criminaliteit op het eiland.

Het team bestaat uit de lokale politie, de Koninklijke Marechaussee, de lokale douane, belastingdienst, de kustwacht en het Openbaar Ministerie.

Door John Samson